Masz ochotę na mnie? Zastanawiasz się czy warto zgrzeszyć i poczuć przez chwilę rozkosz w ustach? Krucha… słodka… aksamitnie kremowa… Poznajmy się…
Jagodowa Babeczka
Wykonanie
- Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
- Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
- Foremki do babeczek posmaruj masłem. Im dokładniej to zrobisz, tym łatwiej wyjmiesz babeczki z foremek.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki.
- Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :).
- Spody babeczek nakłuj widelcem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.
Składniki KRUCHE CIASTO
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie
- Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
- Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
- Babeczki wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygną, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, bo im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej babeczka przejmuje wilgoci.
- Posyp jagodami i udekoruj startą skórką z cytryny, a potem rozkoszuj się idealnym towarzystwem 🙂
Składniki AKSAMITNY KREM
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
- 4 łyżki ajerkoniaku
- pół cytryny
owocowy dodatek:
- 100 g jagód do dekoracji