Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Masz ochotę na mnie? Zastanawiasz się czy warto zgrzeszyć i poczuć przez chwilę rozkosz w ustach? Krucha… słodka… aksamitnie kremowa… Poznajmy się…

 Jagodowa Babeczka

Wykonanie

  1. Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
  2. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
  3. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
  4. Foremki do babeczek posmaruj masłem. Im dokładniej to zrobisz, tym łatwiej wyjmiesz babeczki z foremek.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki.
  6. Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :).
  7. Spody babeczek nakłuj widelcem.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.

Składniki KRUCHE CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie

  1. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
  2. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką  z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
  3. Babeczki wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygną, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, bo im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej babeczka przejmuje wilgoci.
  4. Posyp jagodami i udekoruj startą skórką z cytryny, a potem rozkoszuj się idealnym towarzystwem 🙂

Składniki AKSAMITNY KREM

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • pół cytryny
 owocowy dodatek:
  • 100 g jagód do dekoracji

 

Dodaj komentarz