Ciasto chałwowe…

Ciasto chałwowe…

… dedykowane wiernym fanom chałwy

Przygotuj się:

© 2 słoiki śliwek w occie lub 2 słoiki wiśni w sosie własnym (oczywiście tylko owoce i bez pestek)
© 1 słoik  powideł ze śliwek lub 1 słoik dżemu wiśniowego
© 20 dag margaryny
© ok. 250 g chałwy
© 10 dag wiórków kokosowych
© ¾ szklanki cukru pudru  (1/2 szklanki w zasadzie też wystarczy)
© 2 opakowania cukru waniliowego
© 1 łyżeczka proszku do pieczenia
© 2,5 szklanki mąki
© 1 łyżka mąki ziemniaczanej
© 5 jajek

Zrób mnie:

1.      Dokładnie wyrób ciasto – połącz 20 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2,5 szklanki mąki z 5 żółtkami. Podziel na dwie części.
2.      Pierwszy placek: wyłóż blachę ciastem i posmaruj połową masy śliwkowej lub wiśniowej. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na ok. 25 – 30 min.
3.      Śliwki przekrój na pół i wymieszaj z powidłami. Jeśli używasz wiśni, musisz je odcedzić i wymieszać z dżemem wiśniowym.
4.      Drugi placek: wyłóż blachę ciastem i posmaruj połową masy śliwkowej lub wiśniowej. Ubij pianę z 5 białek z dodatkiem łyżki cukru, łyżki mąki ziemniaczanej, dodaj też wiórki kokosowe. Piecz ok. 25 – 30 min w temperaturze 180 °C.
5.      Zrób masę chałwową – pokrusz chałwę i zmiksuj ją z margaryną.
6.      Na pierwszy placek połóż masę chałwową i drugi placek. Ciaaaacho gotowe.

 

Dodaj komentarz