Kruchy, aromatyczny, czekoladowy spód ciasta i delikatny, biały mus serowo – czekoladowy, a do tego smak lata w najczystszej, jagodowej postaci. Jestem absolutnie rewelacyjny – spróbuj mnie 🙂 pochodzę z: kwestiasmaku.com
Wykonanie
-
Roztop masło i gorzką czekoladę, dno tortownicy (najlepiej kwadratowej :)) wyłóż papierem do pieczenia, a potem dokonaj aktu destrukcji – zgnieć i pokrusz wszystkie ciastka, wymieszaj z czekoladomasłem.
-
Masą wypełnij dno tortownicy i wstaw do lodówki.
-
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
-
Teraz pora na białą czekoladę – połam na kostki i rozpuść z cukrem.
-
Ubij białka i wymieszaj łyżką z twarogiem i białą czekoladą.
-
Wyłóż mnie na wcześniej przygotowany spód, posyp jagodami i wstaw do piekarnika na 70 min.
-
Gdy wystygnę, wyjmij mnie i posyp jagodami.
-
A potem dopraw mnie najlepszym towarzystwem, zgrzesz i zjedz mnie :*
Składniki
- 1 kg zmielonego twarogu (najlepiej z wanilią),
- 4 tabliczki białej czekolady,
- 1/4 szklanki cukru,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 białka jaja, które niestety lepiej dobrze ubić :),
- oraz jagody ok. 250 g (100 g do środka i 150 do dekoracji ),
- a także (spód ciasta):
- 2 opakowania ciasteczek czekoladowych (ok. 400 g, im bardziej czekoladowe, tym lepiej),
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/4 kostki masła.