Czekoladowy sernik z jagodami

Czekoladowy sernik z jagodami

Kruchy, aromatyczny, czekoladowy spód ciasta i delikatny, biały mus serowo – czekoladowy, a do tego smak lata w najczystszej, jagodowej postaci. Jestem absolutnie rewelacyjny – spróbuj mnie 🙂 pochodzę z: kwestiasmaku.com

Wykonanie

  1. Roztop masło i gorzką czekoladę, dno tortownicy (najlepiej kwadratowej :)) wyłóż papierem do pieczenia, a potem dokonaj aktu destrukcji – zgnieć i pokrusz wszystkie ciastka, wymieszaj z czekoladomasłem.
  2. Masą wypełnij dno tortownicy i wstaw do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
  4. Teraz pora na białą czekoladę – połam na kostki i rozpuść z cukrem.
  5. Ubij białka i wymieszaj łyżką z twarogiem i białą czekoladą.
  6. Wyłóż mnie na wcześniej przygotowany spód, posyp jagodami i wstaw do piekarnika na 70 min.
  7. Gdy wystygnę, wyjmij mnie i posyp jagodami.
  8. A potem dopraw mnie najlepszym towarzystwem, zgrzesz i zjedz mnie :*

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu (najlepiej z wanilią),
  • 4 tabliczki białej czekolady,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 białka jaja, które niestety lepiej dobrze ubić :),
  • oraz jagody ok. 250 g (100 g do środka i 150 do dekoracji ),
  • a także (spód ciasta):
  • 2 opakowania ciasteczek czekoladowych (ok. 400 g, im bardziej czekoladowe, tym lepiej),
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1/4 kostki masła.

 

Świetnie smakuję też z malinami, jeżynami lub borówkami. Spróbuj 🙂

Dodaj komentarz