Frittata z wędzonym łososiem

Frittata z wędzonym łososiem

Jestem idealna na niedzielne śniadanie. Jestem łatwa i potrafię dostosować się do Twoich upodobań. Dodaj do mnie ulubione składniki, a oczaruję Cię swym smakiem. Co powiesz na bliskie spotkanie sam na sam?

Już prawie Twoja 😛

Frittata

Wykonanie

  1. Umyj szpinak i sparz wrzątkiem.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z oliwą.
  3. Podsmaż cebulkę dymkę a następnie dodaj liście szpinaku.
  4. Po ok. dwóch minutach smażenia odstaw z ognia.
  5. Ubij jajka z szczyptą soli i pieprzu w dużej misie.
  6. Dorzuć szczypiorek i wszystkie zioła, na które masz ochotę, a na końcu dodaj smażony szpinak z cebulką i wymieszaj.
  7. Ponownie rozgrzej patelnię z oliwą, połóż plasterki pomidora, cieniutko pokrojoną paprykę, zmniejsz ogień i  chwilkę podsmaż.
  8. Wlej masę jajeczną z ziołami powierzchnię, dodaj pokrojonego łososia.
  9. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią.
  10. Smaż na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta.
  11. Po 5 min. możesz przykryć patelnię pokrywką.
  12. A teraz zjedz mnie 🙂

Składniki

  • 5 lub 6 jajek
  • 50 g wędzonego łososia
  • 2 pomidory
  • 2-3 plasterki sera żółtego
  • szczypiorek
  • świeże zioła do wyboru m.in.: listki kolendry, tymianku, bazylii,
  • garść szpinaku typu baby
  • 1 mała cebula
  • 1/4 żółtej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa

Dodaj komentarz