Aromatyczna pierś – wersja orientalna

Świetny przepis z kwestiasmaku.pl, szczególnie gdy zużyły się pomysły na pierś z kurczaka. Potrawa ma oryginalny, lekko orientalny smak, a rozkosznie słodkie i ostre połączenie gwarantuje pobudzenie zmysłów.

Przygotuj się (tym razem w etapach):
                                 
1. Pierś z kurczaka w orientalnej marynacie:
• 2 piersi kurczaka
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (pieprzu cayenne)
• 2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
• 1 łyżka soku z limonki (ewentualnie z cytryny)
• 1 łyżka startego imbiru
• szczypta soli

2. Ananas w marynacie:
• 1 mały lub średni świeży ananas (ewentualnie z puszki)
• 1 łyżka płynnego miodu

• 2 łyżeczki cukru trzcinowego – nie zastąpi go brązowy, czy też biały
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki (ewentualnie z cytryny)

3.  Związek J
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią
• dla odważnych i żądnych wrażeń: 1 duża papryczka chili, pokrojona na cieniutkie plasterki
• świeża kolendra – do posypania na talerzu
• ugotowany ryż długoziarnisty

Zrób mnie:

  1. Kurczaka pokrój w paseczki, włóż do miski i dodaj Orient:  starty imbir i czosnek, sok z limonki, obie papryki i sól. Wymieszaj i pozwól piersi z kurczaka zmienić smak (a ten proces musi trochę potrwać – ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej).
  2. Pokrój ananasa w kostkę i przełóż do drugiej miski.  Dodaj Orient o słodkim obliczu: miód, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  3. Rozkosznie słodki i ciekawie ostry związek: do woka (głębokiej patelni) wlej łyżkę oliwy, podgrzej i dodaj pierś kurczaka w orientalnej marynacie. Smaż ok. 5 minut (nie zapominając o mieszaniu).  Dodaj szczypiorek pokrojony na kawałki o długości 4 cm.  Jeśli jesteś nadal żądny zapachowych i smakowych wrażeń – dodaj papryczkę chili. Chwilę podsmaż i wyłóż na talerz.
  4. Do woka włóż ananasa bez marynaty (nie wylej marynaty!), dodaj 1 łyżkę oliwy i smaż go przez około 3 minuty.  Gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni (będzie J) – dolewaj łyżką marynatę. Następnie  wlej pozostałą marynatę, pierś z kurczaka, zagotowuj i chwilę gotuj, żeby powstał upragniony związek smaków. Posyp świeżą kolendrą i podaj z ryżem. Pobudzenie zmysłów gwarantowane.

Dodaj komentarz