????????????????????????????????????

Aromatyczna pierś – wersja orientalna

Świetny przepis z kwestiasmaku.pl, szczególnie gdy zużyły się pomysły na pierś z kurczaka. Potrawa ma oryginalny, lekko orientalny smak, a rozkosznie słodkie i ostre połączenie gwarantuje pobudzenie zmysłów.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Kurczaka pokrój w paseczki, włóż do miski i dodaj Orient: starty imbir i czosnek, sok z limonki, obie papryki i sól.
  2. Wymieszaj i pozwól piersi z kurczaka zmienić smak (a ten proces musi trochę potrwać – ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej).

Składniki Pierś z kurczaka w orientalnej marynacie

  • 2 piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (pieprzu cayenne)
  • 2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
  • 1 łyżka soku z limonki (ewentualnie z cytryny)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Pokrój ananasa w kostkę i przełóż do drugiej miski.
  2. Dodaj Orient o słodkim obliczu: miód, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki.
  3. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Składniki Ananas w marynacie

  • 1 mały lub średni świeży ananas (ewentualnie z puszki)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego – nie zastąpi go brązowy, czy też biały
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sok z 1/2 limonki (ewentualnie z cytryny)

Wykonanie

  1. Rozkosznie słodki i ciekawie ostry związek: do woka (głębokiej patelni) wlej łyżkę oliwy, podgrzej i dodaj pierś kurczaka w orientalnej marynacie.
  2. Smaż ok. 5 minut (nie zapominając o mieszaniu).
  3. Dodaj szczypiorek pokrojony na kawałki o długości 4 cm. Jeśli jesteś nadal żądny zapachowych i smakowych wrażeń – dodaj papryczkę chili.
  4. Chwilę podsmaż i wyłóż na talerz.
  5. Do woka włóż ananasa bez marynaty (nie wylej marynaty!), dodaj 1 łyżkę oliwy i smaż go przez około 3 minuty.
  6. Gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni (będzie 😉 ) – dolewaj łyżką marynatę.
  7. Następnie wlej pozostałą marynatę, pierś z kurczaka, zagotowuj i chwilę gotuj, żeby powstał upragniony związek smaków.
  8. Posyp świeżą kolendrą i podaj z ryżem.
  9. Pobudzenie zmysłów gwarantowane.

Składniki Związek

  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią
  • dla odważnych i żądnych wrażeń: 1 duża papryczka chili, pokrojona na cieniutkie plasterki
  • świeża kolendra – do posypania na talerzu
  • ugotowany ryż długoziarnisty

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz