Koktajl truskawkowo – jagodowy

Koktajl truskawkowo – jagodowy

Podróż do smaków dzieciństwa w kilka minut, do pachnących jagód z orzeźwiającym zsiadłym mlekiem. Uwielbiam letnie wieczory, a szczególnie rozkoszne chwile z orzeźwiającym koktajlem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ujarzmić trochę nieprzytulną jesień i przygotować pyszny koktajl z mrożonych owoców lata. W wersji miejskiej z kefirem / maślanką, choć udało mi się kiedyś kupić podróbkę zsiadłego mleka i tę opcję zdecydowanie polecam.

Wykonanie

  1.  Do blendera wrzuć umyte jagody i truskawki. rozdrabniaj przez chwilę, dodaj cukier i wlej zsiadłe mleko.
  2. Miksuj mnie ok. 2 minuty, aż stanę się puszysty.
  3. Rozkoszuj się mną natychmiast, bo smakuję najlepiej, gdy jestem dobrze schłodzony.

Składniki

  • 200 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 150-200 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1l maślanki/kefiru/zsiadłego mleka
  • 8 łyżek cukru
  • liście mięty do dekoracji
  • ewentualnie odrobina soku z cytryny

Dodaj komentarz