Wykonanie
-
Zacznij od wstawienia do piekarnika papryki 🙂 i ugotowania jajek.
- Śledzia, ogórka, cebulę, podgrzybki i upieczoną paprykę pokrój w kostkę.
- Nie polecam papryki konserwowej, której konsystencja jest podobna do papryki upieczonej, jednak w smaku zasadniczo się od niej różni i zepsuje smak tatara.
- Dodaj drobno posiekane jajka (możesz je nawet zetrzeć na tarce drobnookiej :)), wrzuć kapary, przyprawy i całość wymieszaj z przecierem pomidorowym.
- Zezwól na integrację wszystkich składników – godzinę poza lodówką i pół godziny w lodówce.
- Zjedz mnie z razowym chlebem.
Składniki
- 250 g śledzi w oleju
- 2 czerwone papryki (upieczone)
- 1 biała cebula
- 4 jajka na twardo
- 2 kiszone ogórki
- 4 marynowane podgrzybki (ewentualnie inne grzybki)
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru (w ostateczności szczypta mielonego)
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka lipowego miodu
Gotowałbym!!:)