Wędzony łosoś w obiadowej oprawie

Wędzony łosoś w obiadowej oprawie

Aromatyczne, rozpływające się w ustach, momentami chrupiące…  Smaczne, proste i szybkie danie z łososia w niecodziennej, choć zwykłej oprawie. Wystarczy 150 g makaronu – najlepiej Pipe Rigate (zakręcone muszelki), Gnocchi, czy Penne i kilka dodatków 🙂

Wykonanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj swój ulubiony makaron.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż chwilę pokrojoną drobno cebulę, starty na tarce czosnek i orzechy – niech się z sobą zintegrują i  delikatnie zarumienią.
  3. Wlej wino i pozwól mu przez chwilę odparować.
  4. Dodaj łososia (uprzednio pokrojonego na kawałki), pozwól mu przez chwilę łączyć się  z pozostałymi składnikami i dodaj kapary.
  5. Wlej śmietankę i dorzuć własnoręcznie porwane liście bazylii.
  6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Wymieszaj z makaronem, przełóż na talerz i  zjedz mnie 🙂

Składniki

  • 150 g wędzonego łososia kilka orzechów włoskich i pistacji
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kaparów
  • 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek białego wina
  • świeża bazylia

Dodaj komentarz