Dzwonka z tolpygi w sosie czosnkowo – koperkowym

Dzwonka z tolpygi w sosie czosnkowo – koperkowym

Zmierzyłam się z rybą z własnej hodowli – najpierw popełniłam zbrodnię, potem oczyściłam rybę i przewiozłam ją do Warszawy, gdzie zmuszona byłam użyć bicepsów, tricepsów i całej swej siły, by podzielić tołpygę na dzwonka. Udało się. Przyrządzanie było zasłużoną nagrodą.

 

Wykonanie

  1. Po dokładnym oczyszczeniu rybę ze stawu musisz zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin (nawet 9-10). To  powinno zneutralizować specyficzny zapach mułu.
  2. Następnie w osuszoną rybę wetrzyj sól, biały pieprz i odstaw na 3-4 godziny.
  3. Możesz na rybę położyć plasterki cytryny – kolejna sztuczka neutralizująca zapach.
  4. Rozgrzej na patelni olej, roztrzep jajko i zanurz w nim tołpygę.
  5. Potem otocz ją bułką tartą, której towarzystwo pozłoci rybkę.
  6. Smaż na wolnym ogniu z obu stron do upragnionego złotego koloru.
  7. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem i pozostałymi składnikami.

Składniki

  • świeża tołpyga
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • odrobina oleju
  • i ulubione dodatki do smażonej ryby

A do sosu:

  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • szczypta soli i cukru

 

 

Dodaj komentarz