Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Rozgrzewająca zupa pomidorowa

Gdy temperatura spada, trzeba coś przedsięwziąć i się rozgrzać. Znam tysiące sposobów, ale ten jest zdecydowanie najbardziej pożywny i aromantyczny. Przedstawiam hotbohaterkę tej jesieni – zupę pomidorową z przyprawą curry i czerwoną soczewicą.

Wykonanie

  1. Rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć drobno posiekaną cebulę, po ok. 3 minutach dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, starty czosnek i curry.
  2. Mieszaj, mieszaj, mieszaj, żeby w towarzystwie czosnek mógł się prażyć, a nie spalić.
  3. Dodaj soczewicę, pomidory, przecier, wywar (ja dodałam jeszcze otręby owsiane)  i zagotuj.
  4. Dodaj pozostałe przyprawy i sól (próbuj i doprawiaj, niech będzie aromatyczna i pikantna do granic możliwości), a potem pozwól zupie nabierać smaku na małym ogniu przez pół godziny.
  5. Gdy w końcu zupa znajdzie się w głębokim talerzu czy miseczce, dodaj śmietanę, posyp oregano i pozwól się rozgrzać. Mniammm

Składniki

  • 3 duże dojrzałe pomidory lub (poza sezonem) pomidory w puszce
    200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • odrobina oleju
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka czerwonej łagodnej papryki w proszku
  • szczypta imbiru, chili i oregano
  • szczypta cukru
  • sól  do smaku
  • kwaśna śmietana

2 komentarze

  1. robię jutro 🙂

Odpowiedz na „JoaśkaAnuluj pisanie odpowiedzi