Pieczenie indyka to świetna ekologiczna i ekonomiczna okazja, by wykorzystać wysoką temperaturę w piekarniku i zrobić pieczone ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę. Dobra rada : ) – przygotuj marynatę do mięsa dzień lub przynajmniej kilka godzin przed pieczeniem.
Wykonanie
-
Wytnij kość, umyj udziec i osusz mięso na papierowym ręczniku.
-
W misce wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy.
-
Wetrzyj marynatę w mięso, przykryj je i wstaw do lodówki na noc (jeśli bardzo Ci się śpieszy – pokrój mięso na porcje i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin).
-
Przed pieczeniem wyjmij listek laurowy i ziele angielskie, mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy.
-
Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia).
-
Po godzinie możesz zmniejszyć temp. do 180°C i ostrożnie rozpruć rękaw, by indyk się zarumienił.
-
Od czasu do czasu polej go aromatycznym sosem.
-
Upieczony udziec pokrój w plastry i podaj z ziołowymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Składniki
- udziec z indyka
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- sok z dwóch pomarańczy
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka lubczyki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżki oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego