Wykonanie
-
Krewetki wrzuć na rozgrzane masło, dodaj przyprawy i smaż 2 minuty.
-
Wlej sok z limonki i odrobinę białego wytrawnego wina, dodaj rozdrobnioną w blenderze miętę, całość wymieszaj.
-
Przygotuj sałatkę grecką wg swoich upodobań.
-
Możesz ją delikatnie posolić (smak uzupełni sos limonkowo – imbirowy).
-
Na chwilę przed podaniem na przygotowaną sałatkę wyłóż krewetki i polej sosem, w ten sposób zachowasz chrupkość sałaty.
Składniki
- czerwona cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser feta
- pół główki sałaty lodowej
- kilka czarnych oliwek
- sól morska do smaku
- 100 g krewetek koktajlowych
- sok z limonki
- 2 ząbki czosnku
- starty imbir (1 cm wystarczy)
- szczypta tłuczonej kolendry
- szczypta białego pieprzu
- kilka listków ulubionych świeżych ziół (polecam miętę lub lubczyk)
- odrobina białego wina
- łyżka masła