Kulinarna globalizacja – sałatka grecka z krewetkami koktajlowymi w sosie limonkowo – imbirowym

Kulinarna globalizacja – sałatka grecka z krewetkami koktajlowymi w sosie limonkowo – imbirowym

Wykonanie

  1. Krewetki wrzuć na rozgrzane masło, dodaj przyprawy i smaż 2 minuty.
  2. Wlej sok z limonki i odrobinę białego wytrawnego wina, dodaj rozdrobnioną w blenderze miętę, całość wymieszaj.
  3. Przygotuj sałatkę grecką wg swoich upodobań.
  4. Możesz ją delikatnie posolić (smak uzupełni sos limonkowo – imbirowy).
  5. Na chwilę przed podaniem na przygotowaną sałatkę wyłóż krewetki i polej sosem, w ten sposób zachowasz chrupkość sałaty.

Składniki

  • czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser feta
  • pół główki sałaty lodowej
  • kilka czarnych oliwek
  • sól morska do smaku
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • starty imbir (1 cm wystarczy)
  • szczypta tłuczonej kolendry
  • szczypta białego pieprzu
  • kilka listków ulubionych świeżych ziół (polecam miętę lub lubczyk)
  • odrobina białego wina
  • łyżka masła

Dodaj komentarz