-
Umyj szpinak, odetnij ogonki i wrzuć na rozgrzany olej (łyżka wystarczy).
-
Posiekaj dość drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę.
-
Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
-
Zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i zajmij się ciastem na naleśniki.
-
Zmiksuj jajka, mąkę, mleko i 2 łyżki oleju.
-
Usmaż na rozgrzanej, teflonowej patelni (nie musisz już używać oleju).
-
Na każdy naleśnik nałóż farsz i zwiń.
-
Powstałe rulony zrumień z obu stron na patelni.
-
Miętę opłucz i wrzuć do blendera, dodaj łyżkę oliwy, szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i pół łyżki soku z cytryny.
-
Oliwę doskonale zastąpią 3-4 łyżki jogurtu naturalnego.
-
Wszystkie składniki rozdrabniamy przez chwilę, a powstałym sosem polewany pocięte i wbite na patyczek do szaszłyka naleśniki.