Naleśniki ze szpinakiem i fetą w miętowym sosie

Naleśniki ze szpinakiem i fetą w miętowym sosie

Wykonanie

  1.  Umyj szpinak, odetnij ogonki i wrzuć na rozgrzany olej (łyżka wystarczy).
  2. Posiekaj dość drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę.
  3. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
  4. Zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i zajmij się ciastem na naleśniki.
  5. Zmiksuj jajka, mąkę, mleko i 2 łyżki oleju.
  6. Usmaż na rozgrzanej, teflonowej patelni (nie musisz już używać oleju).
  7. Na każdy naleśnik nałóż farsz i zwiń.
  8. Powstałe rulony zrumień z obu stron na patelni.
  9. Miętę opłucz i wrzuć do blendera, dodaj łyżkę oliwy, szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i pół łyżki soku z cytryny.
  10. Oliwę doskonale zastąpią 3-4 łyżki jogurtu naturalnego.
  11. Wszystkie składniki rozdrabniamy przez chwilę, a powstałym sosem polewany pocięte i wbite na patyczek do szaszłyka naleśniki.

Składniki

  • kilka garści świeżego szpinaku
  • ser feta
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina soli i gałki muszkatołowe
  • kilka łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  •  kilka garści świeżej mięty
  • pół cytryny
  • szczypta białego pieprzu
  • odrobina oliwy

Dodaj komentarz