Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka :)

Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka :)

Wykonanie

  1. Oczyść pierś i natnij w porządną kratkę skórę.
  2. Posól i popieprz pierś, wklep energicznie przyprawy w mięso, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godz.
  3. Następnie połóż pierś na zimnej patelni skórą do dołu i powoli podgrzewaj atmosferę małym ogniem, aż skóra stanie się złota.
  4. Następnie obsmaż pierś z drugiej strony.
  5. Potem ułóż ją w naczyniu żaroodpornym skórą do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170st. C na 10 minut.
  6. Marchewkę (bądź dynię) pokrój w kostkę, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.
  7. Rozpuść miód w naczyniu, zagotuj i mieszaj, by się nie przypalił.
  8. Po chwili dodaj sok z połówki cytryny i startą skórkę, a także ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
  9. W powstałym sosie obsmaż marchewkę.
  10. Pod koniec dodaj masło i białe wino, zamieszaj i zdejmij z ognia.
  11. Zabawa z orzechami – wsyp je na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 4 minuty.
  12. Potem obierz je ze skórki, pokrusz i dodaj do marchewki. Kilka możesz ocalić do pełnienia funkcji dekoracyjnej.
  13. Sos powstanie wskutek rozpuszczenia masła i malin z odrobiną soli morskiej. Wystarczy 1,5 minuty.
  14. Kaczkę pokrój w plastry, ułóż na marchewce i polej sosem z malin.
  15. Połączenie smaków godne Kaczki Dziwaczki.

Składniki

  • piękna kacza pierś
  • 150 g marchewki (w sezonie polecam dynię)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 ml białego wina
  • 50 g orzechów laskowych
  • odrobina miodu (łyżka)
  • odrobina masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżeczka soli  i czarnego pieprzu

Do sosu:

  • 100 g malin (mrożone też się nadają)
  • łyżka masła
  • sól morska do smaku

 

Dodaj komentarz