Wykonanie
- Oczyść pierś i natnij w porządną kratkę skórę.
- Posól i popieprz pierś, wklep energicznie przyprawy w mięso, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godz.
- Następnie połóż pierś na zimnej patelni skórą do dołu i powoli podgrzewaj atmosferę małym ogniem, aż skóra stanie się złota.
- Następnie obsmaż pierś z drugiej strony.
- Potem ułóż ją w naczyniu żaroodpornym skórą do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170st. C na 10 minut.
- Marchewkę (bądź dynię) pokrój w kostkę, wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.
- Rozpuść miód w naczyniu, zagotuj i mieszaj, by się nie przypalił.
- Po chwili dodaj sok z połówki cytryny i startą skórkę, a także ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
- W powstałym sosie obsmaż marchewkę.
- Pod koniec dodaj masło i białe wino, zamieszaj i zdejmij z ognia.
- Zabawa z orzechami – wsyp je na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 4 minuty.
- Potem obierz je ze skórki, pokrusz i dodaj do marchewki. Kilka możesz ocalić do pełnienia funkcji dekoracyjnej.
- Sos powstanie wskutek rozpuszczenia masła i malin z odrobiną soli morskiej. Wystarczy 1,5 minuty.
- Kaczkę pokrój w plastry, ułóż na marchewce i polej sosem z malin.
- Połączenie smaków godne Kaczki Dziwaczki.
Składniki
- piękna kacza pierś
- 150 g marchewki (w sezonie polecam dynię)
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 50 ml białego wina
- 50 g orzechów laskowych
- odrobina miodu (łyżka)
- odrobina masła
- 1 laska wanilii
- 1 płaska łyżeczka soli i czarnego pieprzu
Do sosu:
- 100 g malin (mrożone też się nadają)
- łyżka masła
- sól morska do smaku