Śledzie z pomarańczami

Śledzie z pomarańczami

Od lat te niekonwencjonalne połączenie występuje na moim wigilijnym stole. Wymaga tylko kilku chwil aktywności i kilku godzin „przegryzania się”, a smakuje nieziemsko. Postanowiłam więc zrobić śledzie z pomarańczami na spotkanie wigilijne w pracy, żeby było choć trochę niekonwencjonalnie.

 

Wykonanie

  1. Opłucz śledzie i zalej mlekiem na 3 godziny.
  2. Majonez połącz ze śmietaną, sokiem z cytryny i przyprawami.
  3. Obierz jabłko i pomarańcze i pokrój w małe cząstki.
  4. Pokrój ogórka i cebulę w małą kostkę.
  5. Wymieszaj owoce i warzywa z sosem i odstaw do lodówki.
  6. Po 3 godzinach odsącz śledzie i pokrój na kawałki – najlepiej paseczki.
  7. Ułóż na dnie naczynia i polej sosem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godz. w celu integracji.
  8. Udekoruj pomarańczą, świeżo mielonym pieprzem i delektuj się niekonwencjonalnością.

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 cebula
  • szczypta cukru i pieprzu
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu

Dodaj komentarz