Wędzony łosoś na liściach cykorii

Wędzony łosoś na liściach cykorii

Ekspresowa i przy tym niebanalna wizualnie i sensualnie przystawka. Z podanej ilości składników stworzysz 8 porcji. Świetnie smakuje z grillowanym pieczywem.

Wykonanie

  1. Jogurt lub majonez wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem, liście cykorii umyj i dokładnie osusz, a następnie ułóż na talerzu.
  2. Każdy liść napełnij majonezem, a następnie plastrami łososia.
  3. Całość udekoruj połówkami plasterków ogórka, pomidora i cytryny.
  4. Posyp kiełkami, czarnuszką i pieprzem lub tylko pieprzem.

Składniki

  • 8 liści cykorii
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
  • ½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
  • 4 plasterki ogórka
  • 4 plasterki pomidora
  • 4 plasterki i 4 ósemki cytryny
  • kiełki  rzodkiewki i czarnuszki (opcjonalnie)

 

 

Dodaj komentarz