Ekspresowa i przy tym niebanalna wizualnie i sensualnie przystawka. Z podanej ilości składników stworzysz 8 porcji. Świetnie smakuje z grillowanym pieczywem.
Wykonanie
-
Jogurt lub majonez wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem, liście cykorii umyj i dokładnie osusz, a następnie ułóż na talerzu.
-
Każdy liść napełnij majonezem, a następnie plastrami łososia.
-
Całość udekoruj połówkami plasterków ogórka, pomidora i cytryny.
-
Posyp kiełkami, czarnuszką i pieprzem lub tylko pieprzem.
Składniki
- 8 liści cykorii
- 4 plastry wędzonego łososia
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
- ½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
- 4 plasterki ogórka
- 4 plasterki pomidora
- 4 plasterki i 4 ósemki cytryny
- kiełki rzodkiewki i czarnuszki (opcjonalnie)