Zupa z ryb słodkowodnych

Zupa z ryb słodkowodnych

Wykonanie

  1.  Wyzwanie dla osób o silnym charakterze – umyj ryby* (*Ja ugotowałam rosół z głów ryb, który był świetną bazą do galaretki rybnej), oczyść je z łusek, wykrój oczy i skrzela, oczyść z wnętrzności i jeszcze raz dokładnie umyj.
  2. Włóż do naczynia z zimną wodą, lodem i kilka plasterkami cytryny, wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Warzywa umyj, obierz, opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody, cebulę obierz i dodaj do gotującego się wywaru.
  4. Po kilkunastu minutach gotowania do wywaru dodaj rybki, 2 liście laurowe, ziele angielskie i pęczek natki pietruszki.
  5. Gotuj na wolnym ogniu, dopraw do smaku jarzynką.
  6. Z ugotowanej zupy wyjmij włoszczyznę, marchewkę możesz wkroić do zupy ze względów estetycznych.
  7. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i sok z połowy cytryny.
  8. Do każdej porcji dodaj trochę drobno posiekanej natki pietruszki.
  9. Możesz też dodać łyżkę śmietany.
  10. Podawaj z makaronem.

Składniki

  • 1 kg ryb (lin, karp, amur, karaś)
  • włoszczyzna – ok. 400 g mieszanych warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora, cebuli)
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka liści laurowych, ziele angielskiego, soli, pieprzu
  • drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji tuż przed podaniem,
  • dwie garści ulubionego makaronu
  • kilka łyżek śmietany 18%

Dodaj komentarz