Wykonanie JAGNIĘCINA
- Przypraw żeberka solą i pieprzem i wklep przyprawy w mięso.
- Następnie smaż na oliwie, aż żeberka staną się złociste.
- Zachowaj tłuszcz i nie myj patelni – przyda się do integracji.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C i wstaw mięso na 45 minut, później posmaruj żeberka musztardą z obu stron i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- W tzn. międzyczasie przygotuj ‘pierzynkę’ – w miseczce wymieszaj masło z posiekanym drobno czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi, solą, czarnym pieprzem i bułką tartą.
- Rozwałkuj ją na folii i przytnij do rozmiaru żeberek.
- Połóż ją na mięsie, ale nie przykrywaj kości.
- Wstaw do piekarnika na chwilę i pozwól nabrać rumieńców.
Składniki JAGNIĘCINA
- 250 g żeberek jagnięcych
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypta ziół prowansalskich
- garść posiekanej naci pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 70 g bułki tartej
- 1 mała cebuli
- 50 g masła
- sól
Wykonanie Ratatouille po nicejsku
- Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, zaczynając od cebuli i czosnku, bo one jako pierwsze potrzebują kontaktu z rozgrzaną oliwą na patelni.
- Po chwili smażenia dodaj paprykę, później dorzuć cukinię i bakłażana, a po kilku minutach pomidora i przecier.
- Przyprawiaj, próbuj i przyprawiaj, a później gotuj do miękkości warzyw, czyli przez jakieś 10 minut.
Składniki Ratatouille po nicejsku
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 30 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie SOS
- Wlej wino na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu jagnięciny.
- Zredukuj na wolnym ogniu, dodaj tymianek i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj masło i wymieszaj.
- Całość zintegruj według własnej inwencji.
Składniki SOS
- 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 30 g masła (w zasadzie to nawet 10 g wystarczy)
- łyżeczki suszonego tymianku