Żeberka jagnięce po prowansalsku z tymiankowym sosem

Żeberka jagnięce po prowansalsku z tymiankowym sosem

Wykonanie JAGNIĘCINA

  1. Przypraw żeberka solą i pieprzem i wklep przyprawy w mięso.
  2. Następnie smaż na oliwie, aż żeberka staną się złociste.
  3. Zachowaj tłuszcz i nie myj patelni – przyda się do integracji.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C i wstaw mięso na 45 minut, później posmaruj żeberka musztardą z obu stron i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  5. W tzn. międzyczasie przygotuj ‘pierzynkę’ – w miseczce wymieszaj masło z posiekanym drobno czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi, solą, czarnym pieprzem i bułką tartą.
  6. Rozwałkuj ją na folii i przytnij do rozmiaru żeberek.
  7. Połóż ją na mięsie, ale nie przykrywaj kości.
  8. Wstaw do piekarnika na chwilę i pozwól nabrać rumieńców.

Składniki JAGNIĘCINA

  •  250 g żeberek jagnięcych
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypta ziół prowansalskich
  • garść posiekanej naci pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g bułki tartej
  • 1 mała cebuli
  • 50 g masła
  • sól

Wykonanie Ratatouille po nicejsku

  1. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę, zaczynając od cebuli i czosnku, bo one jako pierwsze potrzebują kontaktu z rozgrzaną oliwą na patelni.
  2. Po chwili smażenia dodaj paprykę, później dorzuć cukinię i bakłażana, a po kilku minutach pomidora i przecier.
  3. Przyprawiaj, próbuj i przyprawiaj, a później gotuj do miękkości warzyw, czyli przez jakieś 10 minut.

Składniki Ratatouille po nicejsku

  • 1 mały bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie SOS

  1. Wlej wino na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu jagnięciny.
  2. Zredukuj na wolnym ogniu, dodaj tymianek i doprowadź do wrzenia.
  3. Dodaj masło i wymieszaj.
  4. Całość zintegruj według własnej inwencji.

Składniki SOS

  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 30 g masła (w zasadzie to nawet 10 g wystarczy)
  • łyżeczki suszonego tymianku

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz