
Klasyka gatunku „Obiad u mamy” z lekką nutą modernizmu – podsmażanymi na maśle ogórkami
Wykonanie
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kosteczkę, przepłucz zimną wodą.
- W dużym garnku podgrzej wywar drobiowy, wrzuć ziele angielskie i listek laurowy, dodaj ziemniaki i ugotuj je do miękkości.
- Dodaj marchewkę.
- Ogórki zetrzyj na tarce, odsącz (zachowaj sok) i podsmaż kilka minut na maśle.
- Dodaj je do zupy i gotuj przez chwilę.
- Jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę kwasu ogórkowego.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.
- Spróbuj i ustal idealny wg Twojego podniebienia smak zupy, przyprawiając ją solą lub dolewając kwas z ogórków.
- Zdejmij z ognia i posyp posiekanym koperkiem i pietruszką.
- Zupę można też ugotować na wieprzowinie (żeberka) – będzie bardziej wyrazista w smaku.
Składniki
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 200 g kiszonych ogórków startych na grubej tarce
- kwas ogórkowy (z ogórków kiszonych)
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kosteczkę
- 1 marchewka (najlepiej z wywaru lub startej na tarce)
- 125 ml śmietany 18%
- świeżego koperek i pietruszka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie...
Podobne
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda