Ogórkowa klasycznie

Ogórkowa klasycznie

Klasyka gatunku „Obiad u mamy” z lekką nutą modernizmu – podsmażanymi na maśle ogórkami

Wykonanie

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kosteczkę, przepłucz zimną wodą.
  2. W dużym garnku podgrzej wywar drobiowy, wrzuć ziele angielskie i listek laurowy, dodaj ziemniaki i ugotuj je do miękkości.
  3. Dodaj marchewkę.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce, odsącz (zachowaj sok) i podsmaż kilka minut na maśle.
  5. Dodaj je do zupy i gotuj przez chwilę.
  6. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę kwasu ogórkowego.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.
  9. Spróbuj i ustal idealny wg Twojego podniebienia smak zupy, przyprawiając ją solą lub dolewając kwas z ogórków.
  10. Zdejmij z ognia i posyp posiekanym koperkiem i pietruszką.
  11. Zupę można też ugotować na wieprzowinie (żeberka) – będzie bardziej wyrazista w smaku.

Składniki

  • 1,5 litra wywaru drobiowego
  • 200 g kiszonych ogórków startych na grubej tarce
  • kwas ogórkowy (z ogórków kiszonych)
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kosteczkę
  • 1 marchewka (najlepiej z wywaru lub startej na tarce)
  • 125 ml śmietany 18%
  • świeżego koperek i pietruszka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła

Dodaj komentarz