Klasyka i tradycja. Wielkanocna baba cytrynowa

Klasyka i tradycja. Wielkanocna baba cytrynowa

Tradycyjna baba wielkanocna o smaku cytrynowym poleca się na święta 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Sparz cytrynę wrzątkiem i dokładnie ją umyj.
  2. Oddziel żółtka od białek a oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj po jednym żółtku.
  4. Mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawaj do ciasta. Dodaj skórkę otartą z cytryny.
  5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodaj do ciasta mieszając już szpatułką.
  6. Dużą formę z kominem nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Napełnij ją ciastem i wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 175 st.
  8. Jeszcze ciepłą,  gotową babę wytrząśnij z formy, ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków i przestudź.

Składniki

  • kostka masła (czyli 250g)
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna –  skórka otarta z 1 cytryny i sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • kandyzowana skórka cytrynowa

Wykonanie

  1. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i wódką na gęsty lukier (lukier musi być dość gęsty, by nie spływał z ciasta).
  2. Polukruj babę i posyp posiekaną skórką cytrynową.

Składniki lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka wódki

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie

Dodaj komentarz