Klasyka i tradycja. Wielkanocna baba cytrynowa

Klasyka i tradycja. Wielkanocna baba cytrynowa

 
 
 
Potrzebujesz:
♥  kostki masła (czyli 250g)
♥  4 jajek
♥  szklanki cukru
♥  7 łyżek mąki ziemniaczanej
♥  szklanki mąki pszennej
♥  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
♥  opakowania cukru waniliowego
♥  cytryny
© skórka otarta z 1 cytryny
© sok wyciśnięty z 1 cytryny
© tłuszcz i bułka tarta do formy
©  kandyzowana skórka cytrynowa

Na lukier:
© szklanka cukru pudru
©  2 łyżki soku z cytryny
©  łyżka wódkiZrób mnie:

Sparz cytrynę wrzątkiem i dokładnie ją umyj. Oddziel żółtka od białek a oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj po jednym żółtku.
Mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawaj do ciasta. Dodaj skórkę otartą z cytryny.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodaj do ciasta mieszając już szpatułką.
Dużą formę z kominem nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Napełnij ją ciastem i wyrównaj powierzchnię. Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 175 st. Jeszcze ciepłą,  gotową babę wytrząśnij z formy, ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków i przestudź.

 


Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i wódką na gęsty lukier (lukier musi być dość gęsty, by nie spływał z ciasta). Polukruj babę i posyp posiekaną skórką cytrynową. 
 
 

Dodaj komentarz