Tradycyjna baba wielkanocna o smaku cytrynowym poleca się na święta 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
-
Sparz cytrynę wrzątkiem i dokładnie ją umyj.
-
Oddziel żółtka od białek a oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj po jednym żółtku.
-
Mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawaj do ciasta. Dodaj skórkę otartą z cytryny.
-
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodaj do ciasta mieszając już szpatułką.
-
Dużą formę z kominem nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Napełnij ją ciastem i wyrównaj powierzchnię.
-
Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 175 st.
-
Jeszcze ciepłą, gotową babę wytrząśnij z formy, ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków i przestudź.
Składniki
- kostka masła (czyli 250g)
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 cytryna – skórka otarta z 1 cytryny i sok wyciśnięty z 1 cytryny
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- kandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie
- Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i wódką na gęsty lukier (lukier musi być dość gęsty, by nie spływał z ciasta).
- Polukruj babę i posyp posiekaną skórką cytrynową.
Składniki lukier
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka wódki