Dziś kopiec kreta. Boskie połączenie smaków. Ciasto rozpływające się w ustach i magicznie znikające z talerzyków.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie ciasto
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem (niestety trwa to z 10 min.).
- Dodaj jajka i ucieraj dalej. Zmniejsz obroty i powoli dolej maślankę, a następnie powoli dosypuj suche składniki.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy lub tortownicy.
- Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 45-50 min.
Składniki
- 175 g mąki
- 200g masła
- ½ szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 25g gorzkiego kakao
- 100ml maślanki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- duża szczypta soli
Wykonanie krem i całość
- Ubij śmietankę kremówkę, dodaj cukier, mascarpone i miksuj do uzyskania sztywnej masy.
- Wstaw krem do lodówki.
- Gdy ciasto wystygnie, zetnij wierzch ciasta i łyżką delikatnie wydrąż trochę ciasta, które się jeszcze przyda.
- Na cieście rozłóż pokrojone na pół banany i polej je delikatnie sokiem z cytryny.
- Wyłóż masę, posyp startą czekoladą i rozkruszonym ciastem.
- Podawaj schłodzone.
Składniki
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- 7 bananów
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok. 30g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
- sok z 1/2 cytryny