Kopiec kreta

Kopiec kreta

Dziś kopiec kreta. Boskie połączenie smaków. Ciasto rozpływające się w ustach i magicznie znikające z talerzyków.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie ciasto

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  2. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem (niestety trwa to z 10 min.).
  3. Dodaj jajka i ucieraj dalej. Zmniejsz obroty i powoli dolej maślankę, a następnie powoli dosypuj suche składniki.
  4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy lub tortownicy.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 45-50 min.

Składniki

  • 175 g mąki
  • 200g masła
  • ½ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 25g gorzkiego kakao
  • 100ml maślanki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki sody
  • duża szczypta soli

Wykonanie krem i całość

  1. Ubij śmietankę kremówkę, dodaj cukier, mascarpone i miksuj do uzyskania sztywnej masy.
  2. Wstaw krem do lodówki.
  3. Gdy ciasto wystygnie, zetnij wierzch ciasta i łyżką delikatnie wydrąż trochę ciasta, które się jeszcze przyda.
  4. Na cieście rozłóż pokrojone na pół banany i polej je delikatnie sokiem z cytryny.
  5. Wyłóż masę, posyp startą czekoladą i rozkruszonym ciastem.
  6. Podawaj schłodzone.

Składniki

  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 7 bananów
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ok. 30g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
  • sok z 1/2 cytryny

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz