Sycące, aromatyczne danie, którym można dzielić się do woli. Klasyczne połączenie łososia i brokułów urozmaicone aroganckimi w smaku kaparami i mlecznym sosem z porami.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Zajmij się łososiem – wykrój skórę, pęsetą usuń ości, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i delikatnie posól.
Wlej do garnka mleko i włóż łososia. Gdy mleko się zagotuje przewróć łososia na drugą stronę i dosłownie po chwili zdejmij z ognia.
Wyjmij rybę z mleka i pokrój na kawałki. Mleka nie wylewaj – przyda się jeszcze.
Obierz ziemniaki obrać i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do garnka z zimną wodą, dopraw solą i zagotuj. Pozwól im na kontakt ze wrzątkiem przez 4 minuty, a później odcedź.
Rozgrzej na patelni masło i wrzuć pokrojone na plasterki pory. Duś je przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Po jakiś 3-4 minutach wsyp mąkę i wymieszaj a następnie powoli i stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając.
Gotuj całość na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut. Jeśli sos w trakcie gotowania będzie zbyt gęsty możesz dolać odrobinę mleka lub wody.
W czasie gotowania sosu posmaruj naczynie żaroodporne kawałkiem masła i na dnie rozłóż łososia.
Umyj brokuł, podziel go na małe różyczki i dodaj do sosu. Dorzuć odsączone kapary, całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i po minucie zdejmij z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 210°C.
Zawartość patelni wyłóż na łososia, a na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, tak by zachodziły na siebie. Ziemniaki posmaruj roztopionym masłem lub oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustaw funkcję grilla i zapiekaj jeszcze przez około 10 minut, aż do momentu, gdy ziemniaki będą ładnie zrumienione (jeśli Twój piekarnik nie ma grilla, zwiększ temperaturę do maksimum i zapiekaj do zrumienienia ziemniaków).
Składniki
800 g łososia (filet)
800 g ziemniaków
600 ml mleka
200 g brokułu
200 g porów (białe i jasno zielone części)
40 g masła
40 g mąki pszennej
1 łyżka kaparów
sól morska
świeżo zmielony, czarny pieprz
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania ziemniaków
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀