Brokuły z fetą i chrupiącymi migdałami w musztardowo-czosnkowym dressingu

Brokuły z fetą i chrupiącymi migdałami w musztardowo-czosnkowym dressingu

Szybka i prosta przystawka na grilla lub inną imprezę. Nadaje się również jako substytut ziemniaków, gdy na klasyczny obiad zrobisz danie drobiowe.

Wykonanie

  1. Umyj brokuły, podziel na różyczki i ugotuj na parze (nie rozgotuj ich tylko).
  2. Gdy będą gotowe odcedź i rozłóż na dużym półmisku do całkowitego wystygnięcia.
  3. Pokrój ser feta w kostkę i posyp nim brokuły.
  4. Na rozgrzanej patelni upraż przez chwilę płatki migdałów.
  5. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, kilka kropel octu balsamicznego, miód, musztardę, starte na tarce z małymi oczkami ząbki czosnku z solą i pieprzem.
  6. Dodaj łyżeczkę gorącej wody i dokładnie roztrzep.
  7. Polej brokuły i fetę przygotowanym sosem.
  8. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Składniki

  • 1 brokuł
  • opakowanie sera feta
  • garść płatków migdałów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka gorącej wody

Dodaj komentarz