Soczyste i delikatne mięso królicze żartobliwie podane na zielonej trawce w towarzystwie marchewek baby, polane sosem winno – śmietanowym to świetna propozycja na lekki, letni obiad.
Wykonanie
- Umyj mięso i włóż do osolonej zimnej wody na ok. 20 min.
- Potem osusz mięsko i oprósz solą morską.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i obsmażaj z obu stron kawałki królika – po 3 minuty na każdą ze stron.
- Dodaj rozgniecione na desce bokiem noża ząbki czosnku.
- Następnie zdejmij królika i czosnek z patelni i wrzuć na nią pokrojonego w drobne plasterki pora, podsmaż przez chwilę, a później dodaj drobno pokrojoną cebulę i pozwól zintegrować się im przez chwilkę.
- Wlej białe wytrawne wino i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę.
- Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
- Przełóż królika do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.
- Po 50 minutach możesz zdjąć pokrywkę, by mięso mogło się ładnie przyrumienić.
- Odlej z naczynia kilka łyżek sosu i dodawaj stopniowo do niego śmietanę.
- Sos po zagotowaniu jest gotowy do polania mięsa i ryżu (jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty można go uratować łyżeczką mąki).
Składniki
- dwie porcje królika (comber lub udziec)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietany 30 %
- biała i jasnozielona części pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina mąki (jeśli sos będzie rzadki)
- jako dodatki: rukola, ugotowany ryż i marchew baby.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie...
Podobne