Pieczony królik w sosie z białego wina

Pieczony królik w sosie z białego wina

Soczyste i delikatne mięso królicze żartobliwie podane na zielonej trawce w towarzystwie marchewek baby, polane sosem winno – śmietanowym to świetna propozycja na lekki, letni obiad.

Wykonanie

  1. Umyj mięso i włóż do osolonej zimnej wody na ok. 20 min.
  2. Potem osusz mięsko i oprósz solą morską.
  3. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i obsmażaj z obu stron kawałki królika – po 3 minuty na każdą ze stron.
  4. Dodaj rozgniecione na desce bokiem noża ząbki czosnku.  
  5. Następnie zdejmij królika i czosnek z patelni i wrzuć na nią pokrojonego w drobne plasterki pora, podsmaż przez chwilę, a później dodaj drobno pokrojoną cebulę i pozwól zintegrować się im przez chwilkę.
  6. Wlej białe wytrawne wino i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę.
  7. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  8. Przełóż królika do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.
  9. Po 50 minutach możesz zdjąć pokrywkę, by mięso mogło się ładnie przyrumienić.
  10. Odlej z naczynia kilka łyżek sosu i dodawaj stopniowo do niego śmietanę.
  11. Sos po zagotowaniu jest gotowy do polania mięsa i ryżu (jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty można go uratować łyżeczką mąki).

Składniki

  • dwie porcje królika (comber lub udziec)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • biała i jasnozielona części pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina mąki (jeśli sos będzie rzadki)
  • jako dodatki: rukola, ugotowany ryż i marchew baby.

sprawdzony-przepis-na-krolika-w-sosie-z-bialego-wina-blog-kulinarny-eatmefitme-2

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz