Pyszne, pełne zdrowej energii, bogate w składniki odżywcze, nasycone aromatem cynamonu – przedstawiam wam batoniki samoziarniste.
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 130 °C.
- Podgrzej mleko – chodzi o zmianę konsystencji, żeby było bardziej płynne i lepiej skleiło ziarenka.
- Połącz wszystkie sypkie składniki i zalej je podgrzanym mlekiem, wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
- Wyłóż masę na papier, wygładź powierzchnię.
- Zadbaj o odpowiednią grubość batoników – polecam 1-1,5 cm grubości.
- Piecz przez 30-40 min. w temp 130 °C.
- Dobrze jest zajrzeć czasem do piekarnika lub uwzględnić jego możliwości i siłę pieczenia, bo ja pierwszą partię batoników troszkę przypaliłam 😛
- Po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika pokrój masę na prostokąty.
- PS. Piękny zapach w mieszkaniu gratis 🙂
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g górskich płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 g mieszanki ziaren siemienia lnianego, sezamu, pestek słonecznika
- 150 g mieszanki orzechów (laskowe, migdały, włoskie, ziemne – ale uwaga – niesolone :))
- płaska łyżeczka cynamonu
- papier do pieczenia
Pingback: Zdrowa i dietetyczna przekąska – aramantusowe ciasteczka – Eat Me Fit Me! :)