Rabarbar najczęściej pływa w kompocie. W dzieciństwie maczało się go w cukrze i po prostu gryzło. Choć rabarbar jest byliną, to zasługuje przecież na więcej uwagi – jest źródłem potasu, kwasu foliowego i witamin A, C, E. Surowe kłącza rabarbaru zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, ale upieczony rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Namawiam na „przemyt” rabarbaru w pysznej, pieczonej postaci na puszystych drożdżówkach.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wsyp do drożdży cukier i ucieraj aż staną się płynne, dodaj mleko (w temp. pokojowej lub lekko ciepłe) i wymieszaj.
- Zaczyn posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min.
- Utrzyj jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Do dużej misy wlej masę, wsyp mąkę i dodaj zaczyn.
- Wyrabiaj około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane 😛 )
- Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut lub do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
- Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką.
- Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do podwojenia objętości.
Składniki zaczyn i ciasto
Do zaczynu:
- 40g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
Do ciasta głównego:
- zaczyn
- 500g mąki pszennej
- 50g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie
- Umyj rabarbar i usuń twarde włókna.
- Pokrój go na plasterki o szerokości 1 cm, zasyp cukrem.
- Zalej Ameretto i dokładnie wymieszaj.
Składniki owoce
- 7-10 łodyg rabarbaru lub 600 g
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżka amaretto
Wykonanie
- Budyń wymieszaj z 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem i sokiem malinowym.
- Zdejmij z ognia i powoli wlej mieszankę budyniową ciągle przy tym mieszając.
- Do lekko wystudzonego budyniu dodaj połowę pokrojonego rabarbaru i delikatnie wymieszaj.
Składniki krem
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 300 ml mleka
- 100 ml soku malinowego
- 1 łyżka cukru
Wykonanie całości
- Zrób kruszonkę – masło, mąkę i cukier rozetrzyj palcami, możesz dodać troszkę mąki, jeśli pod koniec wyrabiania kruszonka nie będzie wystarczająco sucha.
- Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj.
- Formuj z niego kule, spłaszczaj je dość mocno, kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Szklanką o okrągłym dnie, zrób mocne wgłębienie w cieście, potem nałóż łyżkę masy budyniowej, rozsmaruj, połóż łyżkę rabarbaru i posyp obficie kruszonką.
- Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 20 – 25 minut.
Składniki kruszonka
- 1/2 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
- 50g masła