Drożdżówki z rabarbarem, owocowym kremem i słodką kruszonką

Rabarbar najczęściej pływa w kompocie.  W dzieciństwie maczało się go w cukrze i po prostu gryzło. Choć rabarbar jest byliną, to zasługuje przecież na więcej uwagi – jest źródłem potasu, kwasu foliowego i witamin A, C, E. Surowe kłącza rabarbaru zawierają szkodliwy kwas szczawiowy, ale upieczony rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Namawiam na „przemyt” rabarbaru w pysznej, pieczonej postaci na puszystych drożdżówkach. 

Potrzebujesz:
Do zaczynu:
© 40g drożdży
© 3 łyżek cukru
© 3 łyżek mąki
© szklanki mleka
Do ciasta głównego:
© zaczynu
© 500g mąki pszennej
© 50g masła
© 1 jajka
© 3 żółtek
© 4 łyżek cukru
© opakowania cukru waniliowego
Do nadzienia:
© 7-10 łodyg rabarbaru lub 600 g
© 3 łyżek brązowego cukru
© łyżki  amaretto
Do kremu:
© 1 opakowania budyniu śmietankowego
© 300 ml mleka
© 100 ml soku malinowego
© 1 łyżki cukru
Do kruszonki:
© 1/2 szklanki mąki
© 6 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
© 50g masła
Zrób mnie:
  1. Wsyp do drożdży cukier i ucieraj aż staną się płynne, dodaj mleko (w temp. pokojowej lub lekko ciepłe) i wymieszaj. Zaczyn posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 min.
  2. Utrzyj jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do dużej misy wlej masę, wsyp mąkę i dodaj zaczyn. Wyrabiaj około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane J) Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut lub do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni. Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką. Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do  podwojenia objętości.
  3. Umyj rabarbar i usuń twarde włókna. Pokrój go na plasterki o szerokości 1 cm, zasyp cukrem, zalej Ameretto i dokładnie wymieszaj.
  4. Budyń wymieszaj z 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem i sokiem malinowym. Zdejmij z ognia i powoli wlej mieszankę budyniową ciągle przy tym mieszając. Do lekko wystudzonego budyniu dodaj połowę pokrojonego rabarbaru i delikatnie wymieszaj.
  5. Zrób kruszonkę – masło, mąkę i cukier rozetrzyj palcami, możesz dodać troszkę mąki, jeśli pod koniec wyrabiania kruszonka nie będzie wystarczająco sucha.
  6. Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj. Formuj z niego kule, spłaszczaj je dość mocno, kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szklanką o okrągłym dnie, zrób mocne wgłębienie w cieście, potem nałóż łyżkę masy budyniowej, rozsmaruj, połóż łyżkę rabarbaru i posyp obficie kruszonką.
  7. Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 20 – 25 minut.

Dodaj komentarz