Meksykańskie burrito z mieloną wołowiną i czerwoną papryką

Meksykańskie burrito z mieloną wołowiną i czerwoną papryką

Fast Red Spicy Food

 

 
Potrzebujesz:
 
© 6 tortilli
© kilku łyżek kwaśnej śmietany z dodatkiem soku z cytryny i oregano
na farsz (4-6 porcji):
© 200 g mielonego mięsa wołowego
© 2 papryk (czerwona lub żółta)
© 1 czerwonej cebuli
©  2 łyżek oliwy z oliwek
© 1 puszki obranych pomidorów w sosie pomidorowym
© 1 puszki (400g) czerwonej fasoli
© puszki kukurydzy
© 1 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku,
© 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku,
©  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
© odrobina kminu rzymskiego,
© 1/3 łyżeczki płatków chilli,
© 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
© soli i pieprz
© lub na skróty – przyprawy do burrito
© ewentualnie 150 g dowolnego żółtego sera
Zrób mnie:
 
na dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj mięso wołowe i smaż na dużym ogniu, nieustannie mieszając. Dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj słodką i wędzoną paprykę, pieprz cayenne i kmin rzymski, podsmaż chwilę, a następnie dodaj pokrojone drobno pomidory z puszki razem z sosem. Wsyp pozostałe przyprawy, wymieszaj i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę i smaż przez 5 minut.
Przygotuj prostokąty z folii aluminiowej, które podczas pieczenia posłużą jako obręcze. Na środek każdej tortilli nałóż farsz. Możesz też je posypać startym serem. Tortille zawijaj w kolejności – najpierw dół, a potem boki. Następnie owiń tortille paskiem z folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 10 minut. Po upieczeniu, oswobodź burrito z obręczy i podawaj z sosem z kwaśnej śmietany, soku z cytryny i przypraw.

1 komentarz

  1. Pyszne ,chętnie bym zjadła,pozdrawiam.

Odpowiedz na „ladylaura.Anuluj pisanie odpowiedzi