Pikantne placki z cukinii, czyli Fast Green Food

Pikantne placki z cukinii, czyli Fast Green Food

Szybko i na ostro, bez ceregieli, odrobina tarcia i wysokiej temperatury zagwarantuje Ci chwile zdrowego zapomnienia z królową lata – cukinią.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj cukinię i odetnij oba końce.
  2. Bez obierania zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
  3. Lekko ją posól i zostaw w spokoju na minimum 10 minut.
  4. Roztrzep jajko z solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki mąki i wymieszaj.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę, lub jeśli jesteś odważny zetrzyj ją na tarce.
  6. Zioła umyj i posiekaj, a czosnek wyciśnij.
  7. Wyciśnij z cukinii wszystkie soki – od tej czynności uzależniona jest „chrupkość” placków.
  8. Dodaj przygotowane wcześniej składniki i dokładnie wymieszaj.
  9. Jeśli ciasto jest nadal rzadkie, dosyp łyżkę mąki.
  10. Nakładaj po łyżce ciasta na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem.
  11. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  12. Podaj z jogurtem lub sosem.
  13. Posyp czarnym pieprzem i wcinaj.

Składniki

  • 1 dorodna cukinia
  • 1 roztrzepane jajko
  • 4-5 łyżek mąki – w zależności od tego, na jak długo zostawisz cukinię w spokoju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka białego pieprzu
  • szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • ewentualnie też świeże, ulubione ziół (polecam koperek)
  • kilka łyżek jogurtu greckiego, a jeszcze lepiej sosu tzatziki

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz