Pikantne placki z cukinii, czyli Fast Green Food

Szybko i na ostro, bez ceregieli, odrobina tarcia i wysokiej temperatury zagwarantuje Ci chwile zdrowego zapomnienia z królową lata – cukinią.

Potrzebujesz:
© 1 dorodnej cukinii
© 1 roztrzepanego jajka
© 4-5 łyżek mąki – w zależności od tego, na jak długo zostawisz cukinię w spokoju
© 1 cebuli
© 1 ząbka czosnku
© płaskiej łyżeczki białego pieprzu
© szczypty czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
© płaskiej łyżeczki soli
© ewentualnie też świeżych, ulubionych ziół (polecam koperek)
© kilku łyżek jogurtu greckiego, a jeszcze lepiej sosu tzatziki
Zrób mnie:
umyj cukinię i odetnij oba końce. Bez rozbierania zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Lekko ją posól i zostaw w spokoju na minimum 10 minut. Roztrzep jajko z solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki mąki i wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, lub jeśli jesteś odważny zetrzyj ją na tarce. Zioła umyj i posiekaj, a czosnek wyciśnij. Wyciśnij z cukinii wszystkie soki – od tej czynności uzależniona jest „chrupkość” placków. Dodaj przygotowane wcześniej składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest nadal rzadkie, dosyp łyżkę mąki. Nakładaj po łyżce ciasta na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podaj z jogurtem lub sosem. Posyp czarnym pieprzem i wcinaj.

Dodaj komentarz