Słoneczne, zmysłowo-krwiste orzeźwienie rodem ze wschodniego wybrzeża Hiszpanii. Sangria w owocowym wydaniu – oprócz cytrusów dodaj świeże czereśnie i truskawki i oddaj się orzeźwieniu. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na Sangrię, istnieje wiele modyfikacji. Bazą jest zawsze czerwone wino i cytrusy – pomarańcze, cytryny, limonki, obowiązkowe są też kostki lodu, a dodatki zależą wyłącznie od fantazji wykonawców.
Wykonanie
-
Przelej do dzbanka sok pomarańczowy i wino, dodaj cukier, pokrojone cytrusy i brzoskwinie, czereśnie, truskawki, miętę.
-
Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę (a najlepiej na kilka godzin).
-
Przed podaniem wrzuć do Sangrii kostki lodu.
-
W wersji zmodyfikowanej stwórz lemoniadę – wyciśnij sok z jednej cytryny, pozostałe 2 umyj i pokrój wraz ze skórką w kostkę.
-
Zalej dwoma szklankami wody mineralnej.
-
Wstaw do lodówki na min. 1 godz.
-
Przed połączeniem lemoniady z winem, przecedź ją dokładnie.
-
Gdy już wymieszasz wino i lemoniadę, oprócz kostek lodu możesz dodać trochę wzmacniającego napój rumu.
-
Świetnie smakuje połączenie z Cointreau.
-
Sangrię podaj w dużej szklanej misie z chochelką lub w dużym dzbanku i z dużą ilością lodu.
Składniki w zależności od liczby pijących z Tobą osób i ich potrzeb
- Twoje ulubione, czerwone wino pochodzącego z Hiszpanii
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżka cukru
- 2 pomarańcze pokrojone w kostkę
- 1 limonka
- mięta do dekoracji
- 2-3 brzoskwinie lub nektarynki
- ewentualnie czereśnie i truskawki
- mięta do dekoracji
- woreczek kostek lodu
- do wersji zmodyfikowanej: kilku cytryn, by stworzyć 2 szklanki lemoniady, a także wzmacniającego całość rumu (2-3 kieliszków). Nadaje się też Triple Sec, brandy, wódka smakowa (np. cytrynowa), likier pomarańczowy – Cointreau lub gin.