Sangria, czyli orzeźwienie

Sangria, czyli orzeźwienie

Słoneczne, zmysłowo-krwiste orzeźwienie rodem ze wschodniego wybrzeża Hiszpanii. Sangria w owocowym wydaniu – oprócz cytrusów dodaj świeże czereśnie i truskawki i oddaj się orzeźwieniu. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na Sangrię, istnieje wiele modyfikacji. Bazą jest zawsze czerwone wino i cytrusy – pomarańcze, cytryny, limonki, obowiązkowe są też kostki lodu, a dodatki zależą wyłącznie od fantazji wykonawców.

Wykonanie

  1. Przelej do dzbanka sok pomarańczowy i wino, dodaj cukier, pokrojone cytrusy i brzoskwinie, czereśnie, truskawki, miętę.
  2. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę (a najlepiej na kilka godzin).
  3. Przed podaniem wrzuć do Sangrii kostki lodu.
  4. W wersji zmodyfikowanej stwórz lemoniadę – wyciśnij sok z jednej cytryny, pozostałe 2 umyj i pokrój wraz ze skórką w kostkę.
  5. Zalej dwoma szklankami wody mineralnej.
  6. Wstaw do lodówki na min. 1 godz.
  7. Przed połączeniem lemoniady z winem, przecedź ją dokładnie.
  8. Gdy już wymieszasz wino i lemoniadę, oprócz kostek lodu możesz dodać trochę wzmacniającego napój rumu.
  9. Świetnie smakuje połączenie z Cointreau.
  10. Sangrię podaj w dużej szklanej misie z chochelką lub w dużym dzbanku i z dużą ilością lodu.

Składniki w zależności od liczby pijących z Tobą osób i ich potrzeb

  • Twoje ulubione, czerwone wino pochodzącego z Hiszpanii
  • szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pomarańcze pokrojone w kostkę
  • 1 limonka
  • mięta do dekoracji
  • 2-3 brzoskwinie lub nektarynki
  • ewentualnie czereśnie i truskawki
  • mięta do dekoracji
  • woreczek kostek lodu
  • do wersji zmodyfikowanej: kilku cytryn, by stworzyć 2 szklanki lemoniady, a także wzmacniającego całość rumu (2-3 kieliszków). Nadaje się też Triple Sec, brandy, wódka smakowa (np. cytrynowa), likier pomarańczowy – Cointreau lub gin.

Dodaj komentarz