Agrestowa tarta z aksamitnym kremem

W Twych ustach będę krucha i kremowa, o smaku słonecznego lata… Przez chwilę zaskoczę Cię swym kwaśnym charakterem, by wzmocnić jeszcze bardziej mą upojną delikatność.
Twoja Agrestowa Tarta
Potrzebujesz:
kruche ciasto:
© 2,5 szklanki mąkie pszennej
© 250 g masła
© 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
© 2 żółtka
© 1/2 szklanki cukru pudru
© 1 łyżka cukru waniliowego
krem:
© 250 ml śmietany kremówki
© 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
© 4 łyżki ajerkoniaku
© pół cytryny
+ agrest
Zrób mnie:
Przesiej mąkę i posiekaj w niej masło. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i swymi słodkimi opuszkami palców szybko wyrób ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.  Formę na tartę posmaruj masłem.
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką  z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. Brzegi ciasta dociśnij do ścianek formy, a ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść go z szypułek.
Gdy ciasto wystygnie, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem pokryj je aksamitnym kremem i posyp agrestem (im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej tarta przejmuje wilgoci). Rozkoszuj się smakiem 🙂

 

Agrestowa tarta z aksamitnym kremem

Dodaj komentarz