Agrestowa tarta z aksamitnym kremem

Agrestowa tarta z aksamitnym kremem

W Twych ustach będę krucha i kremowa, o smaku słonecznego lata… Przez chwilę zaskoczę Cię swym kwaśnym charakterem, by wzmocnić jeszcze bardziej mą upojną delikatność.

Twoja Agrestowa Tarta

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie ciasta

  1. Przesiej mąkę i posiekaj w niej masło.
  2. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i swymi słodkimi opuszkami palców szybko wyrób ciasto.
  3. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
  4. Formę na tartę posmaruj masłem.

Składniki ciasta

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie kremu

  1. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok.
  2. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką  z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm.
  4. Brzegi ciasta dociśnij do ścianek formy, a ciasto nakłuj widelcem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.
  6. Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść go z szypułek.
  7. Gdy ciasto wystygnie, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem pokryj je aksamitnym kremem i posyp agrestem (im dłużej krem integruje się z kruchym spodem, tym więcej tarta przejmuje wilgoci).
  8. Rozkoszuj się smakiem 🙂

Składniki kremu

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 waniliowe serki homogenizowane (300 g)
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • pół cytryny
  • agrest

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz