Cytrynowy pstrąg z grilla

Cytrynowy pstrąg z grilla

Zdradziłam łososia ze świeżym, grillowanym pstrągiem. Oczywiście w akcie zdrady uczestniczyła cytryna i niezawodny czosnek. Całość podana w promieniach lipcowego słońca smakowała rewelacyjnie.

Wykonanie

  1. Pstrągi oczyść, pozbądź się łusek, dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Posyp od wewnątrz pstrąga solą, pieprzem i ziołami, posmaruj masłem wymieszanym z posiekanym czosnkiem i włóż do niego plasterki cytryny.
  3. Na zewnątrz posyp solą, pieprzem, ziołami i skrop sokiem z cytryny.
  4. Możesz też polać pstrąga olejem (skórka nie przyklei się do folii).
  5. Grilluj rybę z obu stron ok. 30 minut, aż skórka będzie zarumieniona.

Składniki

  • 2 małe, świeże pstrągi (bo trzeba dzielić się tym, co najlepsze)
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina masła
  • odrobina oleju
  • ulubione zioła (w wersji „śpieszy mi się” przyprawa do ryb ;p)
  • sól i biały pieprz
  • folia aluminiowa
  • grill

Dodaj komentarz