????????????????????????????????????

Kruchy placek z czereśniami

Bardzo letni i bardzo owocowy pomysł na kruche ciasto z kremem i owocami.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Najpierw ciasto – odmierz odpowiednią ilość mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru, i dodaj pokrojone na kawałki masło.
  2. Energicznie rozetrzyj palcami składniki, dodaj jajko i szybko stwórz kruche ciasto.
  3. Schowaj je do lodówki na godzinę.
  4. I teraz trik ułatwiający rozwałkowanie ciasta.
  5. Włóż je pomiędzy dwa papiery do pieczenia i rozwałkuj na placek odpowiadającym wymiarom Twojej formy z małym gratisem na brzegi (moja ma 20×30 cm).
  6. Ciasto z papierem przełóż do formy i odklej górny arkusz.
  7. Popraw boki i podziurkuj widelcem spód ciasta.
  8. Jeśli należysz do osób cierpliwych, wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
  9. Po tym czasie wstaw blaszkę do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 25 minut, by ciasto uzyskało lekko złotawy kolor.
  10. Odstaw upieczone ciasto do wystygnięcia i zajmij się kokosową, niezwykle prostą masą.

Składniki

  • 700 g czereśni i odrobiny cukru pudru do posypania ciasta
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła prosto z lodówki J
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

Wykonanie

  1. Z mleczka kokosowego i mleka od krówki przygotuj budyń, czyli zagotuj mleczko kokosowe ze szklanką mleka krowiego.
  2. W pozostałym mleku rozpuść 2 budynie, dodaj 4 łyżki cukru i wlej do doprowadzonego do wrzenia mleka.
  3. Mieszaj energicznie przez chwilę i zdejmij z ognia.
  4. Czereśnie potraktuj z należytą uwagą – umyj je i poprzekrawaj na połówki, o wyjęciu pestek nie muszę chyba pisać :p

Składniki masa kokosowa

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 szklanki mleka od krówki
  • 2 budynie kokosowe (ewentualnie śmietankowe)
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie

  1. Zrób też kruszonkę – przesiej obie mąki, dodaj cukier, połowę wiórków kokosowych i pokrojone na kawałeczki zimne masło.
  2. Zanurz w składniki palce i energicznie rozcieraj do pożądanego efektu.
  3. Dodaj pozostałe wiórki i wymieszaj.
  4. Wyłóż na ciasto połówki czereśni – skórką do dołu, polej budyniem i obficie posyp kruszonką.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na około 35 min.
  6. Gdy ciasto będzie miało piękny, lekko złoty kolor wyjmij je i posyp cukrem pudrem.

Składniki kokosowa kruszonka

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz