Kruchy placek z czereśniami

Potrzebujesz:
♥ 700 g czereśni i odrobiny cukru pudru do posypania ciasta
Do ciasta:
♥ 150 g mąki pszennej
♥ 100 g mąki ziemniaczanej
♥ 150 g masła prosto z lodówki J
♥ 1 jajka
50 g cukru
Do masy kokosowej:
♥ 400 ml mleczka kokosowego
♥ 1,5 szklanki mleka od krówki
♥ 2 budynie kokosowe (ewentualnie śmietankowe)
♥ 4 łyżek cukru
Do kokosowej kruszonki
♥ 100 g wiórków kokosowych
♥ 100 g mąki pszennej
♥ 50 g mąki ziemniaczanej
♥ 50 g cukru
Zrób mnie:
najpierw ciasto – odmierz odpowiednią ilość mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru, i dodaj pokrojone na kawałki masło. Energicznie rozetrzyj palcami składniki, dodaj jajko i szybko stwórz kruche ciasto. Schowaj je do lodówki na godzinę. I teraz trik ułatwiający rozwałkowanie ciasta. Włóż je pomiędzy dwa papiery do pieczenia i rozwałkuj na placek odpowiadającym wymiarom Twojej formy z małym gratisem na brzegi (moja ma 20×30 cm). Ciasto z papierem przełóż do formy i odklej górny arkusz. Popraw boki i podziurkuj widelcem spód ciasta. Jeśli należysz do osób cierpliwych, wstaw ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstaw blaszkę do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 25 minut, by ciasto uzyskało lekko złotawy kolor. Odstaw upieczone ciasto do wystygnięcia i zajmij się kokosową, niezwykle prostą masą. Z mleczka kokosowego i mleka od krówki przygotuj budyń, czyli zagotuj mleczko kokosowe ze szklanką mleka krowiego. W pozostałym mleku rozpuść 2 budynie, dodaj 4 łyżki cukru i wlej do doprowadzonego do wrzenia mleka. Mieszaj energicznie przez chwilę i zdejmij z ognia. Czereśnie potraktuj z należytą uwagą – umyj je i poprzekrawaj na połówki, o wyjęciu pestek nie muszę chyba pisać :p Zrób też kruszonkę – przesiej obie mąki, dodaj cukier, połowę wiórków kokosowych i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Zanurz w składniki palce i energicznie rozcieraj do pożądanego efektu. Dodaj pozostałe wiórki i wymieszaj. Wyłóż na ciasto połówki czereśni – skórką do dołu, polej budyniem i obficie posyp kruszonką. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na około 35 min. Gdy ciasto będzie miało piękny, lekko złoty kolor wyjmij je i posyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz