Łosoś marynowany w imbirze i czosnku, z porem i zielonym tabasco

Aromatyczny, rozpływający się w ustach łosoś w kwaśnej oprawie lekko pikantnego, zielonego tabasco. Kolejna wariacja na temat łososia, podpatrzona u Sushi Marsterów J


Potrzebujesz:
© 200 – 300 g surowego łososia (filet)
© 1,5 cm świeżego imbiru
© 2 ząbków czosnku
© pół szklanki sosu sojowego
© pół szklanki wody
© 2 łyżek drobno pokrojonego pora
© zielonego tabasco (ilość w zależności od upodobań)
 
Zrób mnie:
umyj łososia, usuń ości i skórę. Zetrzyj imbir i czosnek i wetrzyj je w łososia, całość zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Odstaw do lodówki na min. godzinę. Łososia wyjmij z zalewy i ostrym nożem wykrój cienkie plasterki. Rozłóż na talerzach, posyp pokrojonym drobno porem i skrop zielonym tabasco. Smakuje nieziemsko J
 

Dodaj komentarz