Fast Green Food – pasta z zielonymi warzywami – cukinią, szparagami i papryką w sosie limonkowym na bazie mascarpone

Proste i szybkie danie dopełnione aromatycznym, kremowym  sosem na bazie mascarpone i soku z limonki. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na dwie porcje potrzebujesz:
© 150 g makaronu penne
© 1 zielonej papryki
© 1 małej cukinii
© 6 zielonych lub białych szparagów
© soku z jednej limonki + limonki do dekoracji talerza
© małej białej cebulki
© ząbku czosnku
© ewentualnie 1/3 pęczka natki pietruszki i koperku
© 2 łyżek masła lub oliwy extra vergine
© dwóch czubatych łyżek mascarpone lub 150 ml śmietanki 30 %
© szczypty szafranu
© soli i białego pieprzu do smaku

Zrób mnie:
umyj wszystkie warzywa i usuń niejadalne części. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, przełamując je palcami. W przypadku zielonych szparagów musisz je obrać cieniutko na 1/3 długości od strony łodyżki, a w przypadku białych – na całej długości szparaga oczywiście poza główką. Szparagi pokrój w plasterki, główki przekrój na pół. Pokrój paprykę w kostkę, a cukinię w talarki. W osolonej wodzie Ugotuj makaron, tak by był al dente. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć na nie posiekany czosnek i cebulkę. Chwilkę podsmaż (nie pozwól by cebulka się zarumieniła) i dorzuć zieloną paprykę. Podsmażaj, mieszaj warzywa i podsmażaj przez ok. 3 min. W tzn. międzyczasie podgrzej i odrobinę zredukuj serek lub śmietanę, a później dokładnie wymieszaj ze szczyptą soli, szafranem i białym pieprzem. Wrzuć na patelnię cukinię i szparagi, a później posól. Zmniejsz ogień, chwilę podsmaż do miękkości warzyw, wlej sok z limonki i dopraw solą do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mascarpone (lub śmietankę). Całość wymieszaj. Ugotowany makaron odcedź i rozłóż na talerze. Rozłóż na nim warzywa i polej sosem. Możesz też posypać świeżymi ziołami i podać z białym winem. 

Dodaj komentarz