Fast Green Food – pasta z zielonymi warzywami – cukinią, szparagami i papryką w sosie limonkowym na bazie mascarpone

Fast Green Food – pasta z zielonymi warzywami – cukinią, szparagami i papryką w sosie limonkowym na bazie mascarpone

Proste i szybkie danie dopełnione aromatycznym, kremowym  sosem na bazie mascarpone i soku z limonki.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj wszystkie warzywa i usuń niejadalne części.
  2. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, przełamując je palcami. W przypadku zielonych szparagów musisz je obrać cieniutko na 1/3 długości od strony łodyżki, a w przypadku białych – na całej długości szparaga oczywiście poza główką. Szparagi pokrój w plasterki, główki przekrój na pół.
  3. Pokrój paprykę w kostkę, a cukinię w talarki.
  4. W osolonej wodzie ugotuj makaron, tak by był al dente.
  5. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć na nie posiekany czosnek i cebulkę. Chwilkę podsmaż (nie pozwól by cebulka się zarumieniła) i dorzuć zieloną paprykę.
  6. Podsmażaj, mieszaj warzywa i podsmażaj przez ok. 3 min.
  7. W tzn. międzyczasie podgrzej i odrobinę zredukuj serek lub śmietanę, a później dokładnie wymieszaj ze szczyptą soli, szafranem i białym pieprzem.
  8. Wrzuć na patelnię cukinię i szparagi, a później posól.
  9. Zmniejsz ogień, chwilę podsmaż do miękkości warzyw, wlej sok z limonki i dopraw solą do smaku.
  10. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj mascarpone (lub śmietankę).
  11. Całość wymieszaj. Ugotowany makaron odcedź i rozłóż na talerze.
  12. Rozłóż na nim warzywa i polej sosem.
  13. Możesz też posypać świeżymi ziołami i podać z białym winem.

Składniki

  • 150 g makaronu penne
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 6 zielonych lub białych szparagów
  • sok z jednej limonki + limonki do dekoracji talerza
  • mała biała cebulka
  • ząbek czosnku
  • ewentualnie 1/3 pęczka natki pietruszki i koperku
  • 2 łyżki masła lub oliwy extra vergine
  • dwie czubate łyżki mascarpone lub 150 ml śmietanki 30 %
  • szczypta szafranu
  • sól i biały pieprz do smaku

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz