Orientalna pierś z kurczaka z cukinią, orzechami i owocami

Orientalna pierś z kurczaka z cukinią, orzechami i owocami

Zdrowe, niebanalne w smaku i sycące – takie może być danie obiadowe 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zetrzyj na tarce imbir i czosnek i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami marynaty.
  2. Pierś umyj, oczyść z błonek i pokrój na plastry. Zalej pierś marynatą, przykryj miseczkę folią i wstaw do lodówki na kilka godzin (od 3 do 12).
  3. Upraż orzechy, pod koniec prażenia dorzuć do nich winogrona.
  4. Na suchej patelni podsmaż posoloną cukinię.
  5. Podobnie zrób z ananasem.
  6. Rozgrzej na patelni olej i smaż piersi z kurczaka przez 3-4 minuty na każdą ze stron mięsa.
  7. Ułóż na talerzu plastry ananasa, cukinii, posyp orzechami i winogronami i ułóż piersi.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • garść orzechów ziemnych
  • garść zielonych winogron bez pestek
  • mała cukinia
  • kilka plasterków ananasa
  • ryż (w wersji dla kochających węglowodany)

do marynaty:

  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz