Zdrowe, niebanalne w smaku i sycące – takie może być danie obiadowe 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
-
Zetrzyj na tarce imbir i czosnek i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami marynaty.
-
Pierś umyj, oczyść z błonek i pokrój na plastry. Zalej pierś marynatą, przykryj miseczkę folią i wstaw do lodówki na kilka godzin (od 3 do 12).
-
Upraż orzechy, pod koniec prażenia dorzuć do nich winogrona.
-
Na suchej patelni podsmaż posoloną cukinię.
-
Podobnie zrób z ananasem.
-
Rozgrzej na patelni olej i smaż piersi z kurczaka przez 3-4 minuty na każdą ze stron mięsa.
-
Ułóż na talerzu plastry ananasa, cukinii, posyp orzechami i winogronami i ułóż piersi.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- garść orzechów ziemnych
- garść zielonych winogron bez pestek
- mała cukinia
- kilka plasterków ananasa
- ryż (w wersji dla kochających węglowodany)
do marynaty:
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego