Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z fetą, pistacjami i miętą

Lekkie, letnie studzenie zmysłów… Słodycz arbuza konkurująca ze słoną fetą i miętowo-limonkowym orzeźwieniem.

Potrzebujesz:
©ćwiartki lub połówki schłodzonego arbuza
©50 g sera feta
©3 łyżek posiekanej, świeżej mięty
©3 łyżek posiekanych pistacji
©soku z 1 limonki
©świeżo zmielonego czarnego pieprzu
©łyżeczki świeżego, startego imbiru
Zrób mnie:

 

usuń pestki z arbuza i pokrój go w kostkę. Przełóż do miseczki, posyp pokruszoną w palcach fetą. Posyp miętą. Polej dressingiem z limonki, imbiru i pieprzu. Całość posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj miętą. Jeśli masz odważne kubki smakowe możesz do dressingu dodać łyżkę miodu i łyżeczkę cukru trzcinowego, ale sałatka straci trochę swą orzeźwiającą moc.

Dodaj komentarz