Tarta z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i musem migdałowym

Krucha i wiotka, stoję przed Tobą pachnąca brzoskwiniami… Ugryź mnie, a poczujesz w ustach słodki smak migdałów…

Potrzebujesz:
©200 g ciasta francuskiego
©1 łyżki mąki
©200 g brzoskwiń
©20 – 30 g obranych migdałów (sprawdzą się też płatki)
Na krem:
©60 g proszku migdałowego
©60 g masła
©60 g cukru
©1 małego jajka
Zrób mnie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, zawiń do góry brzeg, żeby uformować krawędź. Ułóż w formie i podpiecz przez 10 min. W przypadku gotowego ciasta francuskiego – po prostu wyłóż nim formę J Zajmij się kremem: utrzyj masło z cukrem, dodaj proszek migdałowy i gdy dobrze wymieszasz dodaj jajko. Ucieraj na gładką masę. Obierz brzoskwinie i pokrój na grubsze plasterki. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj cienką warstwą kremu i ułóż brzoskwinie. Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na 20 min. Ciepła tarta smakuje obłędnie J

Dodaj komentarz