Tarta z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i musem migdałowym

Tarta z ciasta francuskiego z brzoskwiniami i musem migdałowym

Krucha i wiotka, stoję przed Tobą pachnąca brzoskwiniami… Ugryź mnie, a poczujesz w ustach słodki smak migdałów…

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, zawiń do góry brzeg, żeby uformować krawędź.
  3. Ułóż w formie i podpiecz przez 10 min.
  4. W przypadku gotowego ciasta francuskiego – po prostu wyłóż nim formę 🙂
  5. Zajmij się kremem: utrzyj masło z cukrem, dodaj proszek migdałowy i gdy dobrze wymieszasz dodaj jajko.
  6. Ucieraj na gładką masę.
  7. Obierz brzoskwinie i pokrój na grubsze plasterki.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj cienką warstwą kremu i ułóż brzoskwinie.
  9. Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na 20 min.
  10. Ciepła tarta smakuje obłędnie 🙂

Składniki

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g brzoskwiń
  • 20 – 30 g obranych migdałów (sprawdzą się też płatki)

Na krem:

  • 60 g proszku migdałowego
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 małe jajko

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz