Krucha i wiotka, stoję przed Tobą pachnąca brzoskwiniami… Ugryź mnie, a poczujesz w ustach słodki smak migdałów…
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, zawiń do góry brzeg, żeby uformować krawędź.
- Ułóż w formie i podpiecz przez 10 min.
- W przypadku gotowego ciasta francuskiego – po prostu wyłóż nim formę 🙂
- Zajmij się kremem: utrzyj masło z cukrem, dodaj proszek migdałowy i gdy dobrze wymieszasz dodaj jajko.
- Ucieraj na gładką masę.
- Obierz brzoskwinie i pokrój na grubsze plasterki.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj cienką warstwą kremu i ułóż brzoskwinie.
- Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na 20 min.
- Ciepła tarta smakuje obłędnie 🙂
Składniki
- 200 g ciasta francuskiego
- 1 łyżka mąki
- 200 g brzoskwiń
- 20 – 30 g obranych migdałów (sprawdzą się też płatki)
Na krem:
- 60 g proszku migdałowego
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1 małe jajko