Kacze piersi w musie z aroganckich czerwonych porzeczek ze stonowanymi, karmelizowanymi buraczkami

Kacze piersi w musie z aroganckich czerwonych porzeczek ze stonowanymi, karmelizowanymi buraczkami

Jeśli znudziły Ci się piersi z kurczaka, może warto poznać kacze piersi z dodatkiem musu z aroganckich porzeczek? Chwile z aromatycznymi i kruchymi piersiami urozmaicą stonowane, karmelizowane buraczki, a całość uzupełni niekwestionowany szlagier w spotkaniach z kaczką – kopytka.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zacznij zabawę od piersi – natrzyj je mieszanką soli i przypraw.
  2. Następnie nacinakiem do mięsa lub bardzo ostrym nożem natnij pierś kaczki z obu stron, tak by powstała trapezowa siatka.
  3. Dzięki takiemu nacięciu przyprawy spenetrują dokładnie i głęboko mięso, dając mu przy tym aromat.
  4. Piersi rozłóż na folii aluminiowej i polej sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  5. Zawiń całość i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej przyprawić ją rano, gdy chcesz ją przyrządzić na późny obiad).
  6. Wlej na patelnię olej i na małym podsmaż na nim piersi, zaczynając od strony ze skórą.
  7. Gdy skóra stanie się odrobinę przyrumieniona, przewróć piersi i podsmaż kilka minut z drugiej strony.
  8. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego (idealna byłaby żeliwna brytfanna) stroną ze skórą do dołu.
  9. Wlej pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 min (po 20 minutach zajrzyj do środka w celu polania bulionem mięsa).
  10. Po tym czasie przewróć piersi, polej sosem, który się wytworzył podczas pieczenia i piecz przez kolejne 40 minut.

Składniki

  • dwie piersi z kaczki
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • majeranek
  • sos sojowy kikkoman
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • fakultatywnie  – kopytka lub kluski śląskie

Wykonanie

  1. Podczas pieczenia kaczki zajmij się musem z czerwonych porzeczek.
  2. Umyj owoce i oczyść je ze wszystkich łodyg.
  3. Wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli, cukru i białego pieprzu i kilka kropel soku z cytryny.
  4. Całość zmiksuj na gładką masę i gotowe.
  5. Możesz też zrobić ciepły sos z wyraźnymi kawałkami porzeczki – wystarczy, że składniki wrzucisz na naoliwioną patelnię, delikatnie rozgnieciesz porzeczki widelcem i mieszając drewnianą łyżką, pozwolisz im przez chwilę na wrzenie 🙂

Składniki mus z czerwonych porzeczek

  • 2 garści czerwonych porzeczek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta białego pieprzu
  • odrobina soku z cytryny

Wykonanie

  1. Buraki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego lub olej sojowy i wrzuć buraczki.
  3. Mieszaj i smaż przez chwilę.
  4. Gdy zacznie zmieniać się konsystencja dodaj 1 łyżkę brązowego cukru i dwie szczypty soli.
  5. Podsmaż przez chwilę, a gdy buraczki zaczną się karmelizować wlej 2 łyżki śmietanki i pozwól im na wzajemną integrację.
  6. Jako dodatek możesz również przygotować kopytka lub kluski śląskie.
  7. Wyłóż upieczone mięso na talerz, polej musem lub podaj go w oddzielnych miseczkach, dołóż karmelizowane buraczki, ewentualnie kopytka i rozkoszuj się aromatycznymi kaczymi piersiami.

Składniki karmelizowane buraczki

  • 4 buraki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • szczypta soli

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz