Wykonanie SPÓD
- Wymieszaj na stolnicy mąkę z solą, pośrodku zrób wgłębienie, dodaj masło, cukier i jajko.
- Wymieszaj składniki koniuszkami palców, zgarniając partiami mąkę ku środkowi.
- Postaraj się nie zagniatać ciasta, bo sekretem kruchego ciasta i ciasta na tartę jest wymieszanie wszystkich składników bez zagniatania – trudne, ale możliwe ;p
- Zwiń ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny do lodówki.
- Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 4 mm.
- Wyłóż nim natłuszczoną formę i nakłuj ciasto widelcem, a małe otworki utworzą dziesiątki kanalików, którymi podczas pieczenia będzie wydobywać się para.
- Dzięki temu ciasto nie spęcznieje i będzie bardziej kruche.
- Jeśli masz duże pokłady cierpliwości, ciasto możesz też nakłuć od spodu, wtedy para będzie się wydostawać do przestrzeni miedzy ciastem a formą.
- Wówczas nakłuj je na stolnicy i odwróć, wkładając do formy.
Składniki SPÓD
- 250 g mąki
- dwie szczypty soli
- 125 g miękkiego masła
- 75 g cukru
- 15 g masła do posmarowania formy
Wykonanie KREM i OWOCE
- Przygotuj krem kokosowy: energicznie ubij masło z cukrem pudrem, kokosem, mąką kukurydzianą, rumem, jajkiem i wcześniej ubitą śmietanką.
- Wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
- Rozwałkuj cienko ciasto, wyłóż nim nasmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 25 cm.
- Nałóż krem kokosowy i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.
- Odszypułkuj porzeczki, a owoce kiwi przekrój na pół i pokrój na plasterki grubości 2 mm.
- Podgrzej galaretkę morelową na małym ogniu.
- Ułóż na obwodzie tarty plasterki kiwi w kształcie korony, środek ciasta wypełnij porzeczkami.
- Pokryj powierzchnię owoców galaretką morelową.
- Odstaw tartę w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) aż do momentu podania.
Składniki KREM i OWOCE
- 125 g cukru pudru
- 125 g utartego/startego kokosa
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki rumu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 100g czerwonych porzeczek
- 8 owoców kiwi
- Kilku łyżek galaretki morelowej