Kruche ciasto z kokosowym kremem i owocami

Kruche ciasto z kokosowym kremem i owocami

 

Wykonanie SPÓD

  1. Wymieszaj na stolnicy mąkę z solą, pośrodku zrób wgłębienie, dodaj masło, cukier i jajko.
  2. Wymieszaj składniki koniuszkami palców, zgarniając partiami mąkę ku środkowi.
  3. Postaraj się nie zagniatać ciasta, bo sekretem kruchego ciasta i ciasta na tartę jest wymieszanie wszystkich składników bez zagniatania – trudne, ale możliwe ;p
  4. Zwiń ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny do lodówki.
  5. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 4 mm.
  6. Wyłóż nim natłuszczoną formę i nakłuj ciasto widelcem, a małe otworki utworzą dziesiątki kanalików, którymi podczas pieczenia będzie wydobywać się para.
  7. Dzięki temu ciasto nie spęcznieje i będzie bardziej kruche.
  8. Jeśli masz duże pokłady cierpliwości, ciasto możesz też nakłuć od spodu, wtedy para będzie się wydostawać do przestrzeni miedzy ciastem a formą.
  9. Wówczas nakłuj je na stolnicy i odwróć, wkładając do formy.

Składniki SPÓD

  • 250 g mąki
  • dwie szczypty soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 15 g masła do posmarowania formy

Wykonanie KREM i OWOCE

  1. Przygotuj krem kokosowy: energicznie ubij masło z cukrem pudrem, kokosem, mąką kukurydzianą, rumem, jajkiem i wcześniej ubitą śmietanką.
  2. Wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto, wyłóż nim nasmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 25 cm.
  4. Nałóż krem kokosowy i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.
  5. Odszypułkuj porzeczki, a owoce kiwi przekrój na pół i pokrój na plasterki grubości 2 mm.
  6. Podgrzej galaretkę morelową na małym ogniu.
  7. Ułóż na obwodzie tarty plasterki kiwi w kształcie korony, środek ciasta wypełnij porzeczkami.
  8. Pokryj powierzchnię owoców galaretką morelową.
  9. Odstaw tartę w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) aż do momentu podania.

Składniki KREM i OWOCE

  • 125 g cukru pudru
  • 125 g utartego/startego kokosa
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki rumu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 8 owoców kiwi
  • Kilku łyżek galaretki morelowej

Dodaj komentarz