Pasta z brokułami i oliwkami, posypana mielonymi migdałami i parmezanem

Kolejne Fast Green Food – tym razem z sycącym makaronem w roli głównej. Wystąpią również stali lokatorzy zamrażalnika – brokuły, mieszkańcy lodówki – oliwki i parmezan, a także pochodzące z koszyka ze składnikami do wypieków – mielone migdały. Skład dość kryzysowy i przypadkowy, a danie po prostu zachwycające! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na dwie porcje potrzebujesz:
© 150 g makaronu w kształcie  rurek
© 1  brokułu
© kilkunastu zielonych oliwek
© 1 ząbka czosnku
©  8 łyżek zmielonych migdałów
© 2 łyżek oliwy z oliwek
© 4 listków laurowych
© szczypty soli
© odrobiny  świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
© łyżki  tartego parmezanu
Zrób mnie:
w osolonej ugotuj makaron, aż będzie al dente. Brokuły (podzielone na różyczki) ugotuj na parze razem z listkami laurowymi, a następnie posyp solą. Posiekaj drobno czosnek, a oliwki pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, a po chwili dodaj oliwki i zmielone migdały. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Makaron wymieszaj z brokułami i składnikami z patelni. Dopraw solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Tuż przed podaniem posyp tartym parmezanem.

Dodaj komentarz