Kolejne Fast Green Food – tym razem z sycącym makaronem w roli głównej. Wystąpią również stali lokatorzy zamrażalnika – brokuły, mieszkańcy lodówki – oliwki i parmezan, a także pochodzące z koszyka ze składnikami do wypieków – mielone migdały. Skład dość kryzysowy i przypadkowy, a danie po prostu zachwycające!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
-
W osolonej ugotuj makaron, aż będzie al dente.
-
Brokuły (podzielone na różyczki) ugotuj na parze razem z listkami laurowymi, a następnie posyp solą.
-
Posiekaj drobno czosnek, a oliwki pokrój na plasterki.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, a po chwili dodaj oliwki i zmielone migdały.
-
Wymieszaj i zdejmij z ognia.
-
Makaron wymieszaj z brokułami i składnikami z patelni.
-
Dopraw solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
-
Tuż przed podaniem posyp tartym parmezanem.
Składniki na 2 porcje
- 150 g makaronu w kształcie rurek
- 1 brokuł
- kilkanaście zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek zmielonych migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 listki laurowych
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
- 1 łyżka tartego parmezanu