Pasta z brokułami i oliwkami, posypana mielonymi migdałami i parmezanem

Pasta z brokułami i oliwkami, posypana mielonymi migdałami i parmezanem

Kolejne Fast Green Food – tym razem z sycącym makaronem w roli głównej. Wystąpią również stali lokatorzy zamrażalnika – brokuły, mieszkańcy lodówki – oliwki i parmezan, a także pochodzące z koszyka ze składnikami do wypieków – mielone migdały. Skład dość kryzysowy i przypadkowy, a danie po prostu zachwycające!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. W osolonej ugotuj makaron, aż będzie al dente.
  2. Brokuły (podzielone na różyczki) ugotuj na parze razem z listkami laurowymi, a następnie posyp solą.
  3. Posiekaj drobno czosnek, a oliwki pokrój na plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, a po chwili dodaj oliwki i zmielone migdały.
  5. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  6. Makaron wymieszaj z brokułami i składnikami z patelni.
  7. Dopraw solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
  8. Tuż przed podaniem posyp tartym parmezanem.

Składniki na 2 porcje

  • 150 g makaronu w kształcie  rurek
  • 1 brokuł
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżek zmielonych migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 listki laurowych
  • szczypta soli
  • odrobina  świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżka  tartego parmezanu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz