Figi zapiekane z miodem, cynamonem i orzechami

Niesamowity i prosty deser wprowadzający aromaty jesieni. Zapiekane figi podaj, gdy są jeszcze ciepłe, polej pysznym sosem, który wytwarza się podczas pieczenia i dodaj, przełamujący słodycz, kleks z kwaśnego jogurtu greckiego. Z pieczonymi figami świetnie komponują się też lody waniliowe i bita śmietana, a deser osiąga wówczas najwyższy level słodyczy i wykwintności J

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na dwie porcje potrzebujesz:
©6 dojrzałych fig
©garści orzechów włoskich
©6 łyżeczek miodu
©3 łyżeczek masła
©6 łyżeczek soku wyciśniętego z cytryny
©płaskiej łyżeczki cynamonu
©6 łyżeczek jogurtu greckiego (pasuje też  risotta, lody waniliowe, bita śmietana)
Zrób mnie:
rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. delikatnie umyj i osusz figi, a orzechy posiekaj, ale nie za drobno. Ostrym nożem natnij figi – na krzyż i nie do końca. Ułóż owoce w naczyniu krzemionkowym (lub żaroodpornym). Rozchyl boki fig i w każdą z nich włóż pół łyżeczki masła i łyżeczkę miodu. Polej każdy owoc sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu przełóż figi na talerzyki, polej powstałym w trakcie pieczenia sosem i udekoruj swoim ulubionym dodatkiem. Rozkoszuj się wydobytą z fig, rozaromatyzowaną słodyczą J
 
 
 

Dodaj komentarz