Figi zapiekane z miodem, cynamonem i orzechami

Figi zapiekane z miodem, cynamonem i orzechami

Niesamowity i prosty deser wprowadzający aromaty jesieni. Zapiekane figi podaj, gdy są jeszcze ciepłe, polej pysznym sosem, który wytwarza się podczas pieczenia i dodaj, przełamujący słodycz, kleks z kwaśnego jogurtu greckiego. Z pieczonymi figami świetnie komponują się też lody waniliowe i bita śmietana, a deser osiąga wówczas najwyższy level słodyczy i wykwintności 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. delikatnie umyj i osusz figi, a orzechy posiekaj, ale nie za drobno.
  2. Ostrym nożem natnij figi – na krzyż i nie do końca.
  3. Ułóż owoce w naczyniu krzemionkowym (lub żaroodpornym).
  4. Rozchyl boki fig i w każdą z nich włóż pół łyżeczki masła i łyżeczkę miodu.
  5. Polej każdy owoc sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
  6. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  7. Po upieczeniu przełóż figi na talerzyki, polej powstałym w trakcie pieczenia sosem i udekoruj swoim ulubionym dodatkiem.
  8. Rozkoszuj się wydobytą z fig, rozaromatyzowaną słodyczą 🙂

Składniki

  • 6 dojrzałych fig
  • garść orzechów włoskich
  • 6 łyżeczek miodu
  • 3 łyżeczki masła
  • 6 łyżeczek soku wyciśniętego z cytryny
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżeczek jogurtu greckiego (pasuje też  risotta, lody waniliowe, bita śmietana)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz